Alles winnen en veel geluk: dan lonkt WK

Nederlands elftal Na de nederlaag met 4-0, donderdagavond in Parijs, raakt het WK in Rusland nog verder uit zicht. Toch is Oranje nog niet kansloos.

De Fransman Kingsley Coman passeert Quincy Promes in de kwalificatiewedstrijd voor het WK in 2018.
De Fransman Kingsley Coman passeert Quincy Promes in de kwalificatiewedstrijd voor het WK in 2018. Foto AP

De aftakeling van het Nederland als serieus te nemen voetbalelftal is donderdagavond voortgezet met de deklassering door Frankrijk: 4-0. De grootste nederlaag voor Oranje sinds 1961 voltrok zich met een krachteloos optreden van Oranje in het Parijse Stade de France.

Frankrijk deed wat het wilde met het slecht spelende Nederlandse elftal. Ondanks de 4-0 nederlaag heeft Oranje het lot nog steeds in eigen hand. Want vanuit Sofia – waar Nederland afgelopen maart in een kwalificatiewedstrijd een 2-0 nederlaag leed – kwam nu goed nieuws voor Oranje. Zweden verloor met 3-2 van Bulgarije. Dat is belangrijk voor Nederland in de strijd om de tweede plek in de poule achter Frankrijk, die nu open ligt. „Drie keer winnen en dan zijn we er”, zei Arjen Robben nog vol van adrenaline. „Denk ik.”

Dat kan inderdaad, mits het doelsaldo voor de laatste wedstrijd Nederland – Zweden niet heel veel meer oploopt dan de huidige vier in het voordeel van Zweden.

De Zweden moeten zondag naar Wit-Rusland en spelen thuis nog tegen Luxemburg. Nederland speelt zondag thuis tegen Bulgarije en moet ook nog naar Minsk, voorafgaand aan het mogelijk allesbepalende treffen tegen Zweden. Daarin telt elk doelpunt dubbel, immers: wat er bij Nederland bijkomt gaat er bij het Zweedse doelsaldo weer af.

Weinig perspectief

Het donderdag getoonde spel biedt echter weinig perspectief voor de korte en middellange termijn. De oudere spelers (Robben, Sneijder, Van Persie) zijn niet meer zo goed als toen ze jonger waren. De jongeren zijn niet zo goed als de ouderen waren. Een nieuwe toelichting is ver te zoeken.

Oorzaken? Van alles: vastgeroeste spelpatronen, een armlastige eredivisie, vroeg weggekochte spelers die stagneren door gebrek aan speeltijd elders. Gevolg: in het voetbal dat er toe doet, doet het product Hollandse voetballer nog amper mee.

Ook de enige troef van bondscoach Dick Advocaat, Robin van Persie, bleek niet in staat Oranje te redden. De Nederlandse topscorer was terug na bijna twee jaar en moest constateren dat er niet zoveel veranderd was sinds die laatste EK-kwalificatieduels waaraan hij deelnam.

Frankrijk-Nederland pagina E9