Brieven

brieven

‘Jesse’ de film

Doel was propaganda

Ik ben het niet eens met het pleidooi voor de uitzending van de documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver (Docu ‘Jesse’ kan gewoon worden uitgezonden, 29/8). Noem het geen documentaire, dan zit je al beter. Het doel van de film is propaganda, dus film je alleen wat in dat straatje past. De agenda wordt daar ook door bepaald. Ik vind Joey Boink een goede gast en maker, maar hier gaat iedereen collectief door het ijs.

Of het een aardige film is, doet er feitelijk niet toe. Ik verwacht overigens niks bijzonders, want dat behoorde niet tot het doel van de opname. Waarom zou je bijvoorbeeld beelden van een ruzie filmen als dat niet tot het doel zou behoren? Kansloze missie en inderdaad zonde van ieders tijd en de twee ton die het gekost zou hebben. Duur leergeld. Naïef ook.

Reactie Hugo Camps

Weinig sportvrouwen

Hugo Camps stelde een lijst samen van de grootste sporters aller tijden (Ayrton Senna sprak niet, hij dééd. Daarom is hij de grootste, 30/8).

Nu is het lastig om kritiek te uiten op zo’n lijst omdat de auteur zich gemakkelijk kan verschuilen achter het masker van persoonlijk „ordinair favoritisme”.

Maar als in de top tien slechts één vrouw voorkomt en in de gehele top vijftien in totaal drie vrouwen, is kritiek wel degelijk op zijn plaats. Juist dit jaar was er veel discussie over hoe sportende vrouwen in de media worden geportretteerd.

Na het succes van de vrouwen op het EK-voetbal afgelopen zomer was er de hoop dat vanaf nu mensen alert zouden zijn op seksisme in (artikelen over) sport. Maar opmerkingen als „Ottey was een stijlicoon op de piste” doen me de moed weer in de schoenen zinken. Sport is blijkbaar nog altijd een mannenzaak.

Airco en klimaat

Herwaardering

Onderzoekers verwachten dat in Europa door de klimaatverandering de behoefte aan energie in de zomer zal groeien door meer gebruik van airconditioning (Meer stroom nodig in Zuid-Europa door warmer klimaat, 29/8). Moet de vraag niet langzamerhand worden gesteld of al die airconditioning nodig is? Ik ben niet de enige die steeds vaker een vest moet aantrekken als ik een winkel of kantoor binnen ga. Jarenlang moest ik in de zomer op mijn werkplek extra kleding aan wanneer het buiten het mooiste weer was.

Het gevolg is dat je nooit went aan de warmte. Zo creëert airconditioning haar eigen vraag en stijgt het energieverbruik. In gevallen dat airconditioning echt nodig is, zou je moeten afspreken dat het verschil tussen buiten en binnen nooit meer dan bijvoorbeeld 7 graden bedraagt. Als het buiten 33 graden is, voelt een binnentemperatuur van 26 graden al heel koel aan. Is het buiten onder de 25 graden, dan is een airco echt niet nodig.

Harvey

Geen dijk hoog genoeg

Het artikel van Maartje Somers Bewijst Trump zich als crisismanager? (30/8) behoeft een aanvulling.

De watersnoodramp ten gevolge van tropische stortregens is een heel andere dan die bij ons door zee- en rivieroverstromingen. Jeff Lindner, een plaatselijke metereoloog, zegt: „Er zijn geen drainage of flood control systemen in de wereld die de neerslag van Harvey kunnen verwerken.” Voor we gaan oordelen: hier zijn geen dijken tegen te bouwen. Op de eerste verdieping gaan wonen, huizen op palen. Het zijn geen collectieve ingrepen maar aanpassingen huis voor huis, gebouw voor gebouw. Ingrepen die, ook hier, jaren tijd zouden vergen. Ver voorbij Trump.

Correcties/aanvullingen

Jerry Lampen

In het artikel Rafels van de democratie (31/8, p. 10-11) stond de naam van een van de genomineerde fotografen verkeerd gespeld. Zijn naam is Jerry Lampen.

Antares

In het fotobijschrift Blik in het oog van een sterrenbeeld (Wetenschap, 26/8, p. O&D7) wordt als bijnaam van de reuzenster Antares ‘Oog van de Schorpioen’ gegeven. Dat is moet zijn ‘Hart van de Schorpioen’, een bijnaam die al 3000 jaar terug gaat. De kop is dus ook onjuist.