Longreads

Hoe de alt-right een eigen internet bouwt

Nu grote internetbedrijven stappen ondernemen tegen ‘alt-right’ websites, bouwen de racisten aan hun eigen internet.

Na Charlottesville nam de druk op internetbedrijven om 'alt-right'-websites aan te pakken toe.
Na Charlottesville nam de druk op internetbedrijven om 'alt-right'-websites aan te pakken toe. Foto Erik Lesser/EPA

In augustus 2016 begon een Trump-supporter uit Silicon Valley het social-media platform Gab.ai. “Facebook maar met meer racisme”, zo omschrijft techjournalist April Glaser van Slate de site in deze coverstory over ‘The Free Speech Tech Alliance’. Ze geeft een inkijkje in de ‘alt-tech’ beweging die Gab heeft opgezet om een nieuw internet speciaal voor extreem-rechts te bouwen. “We zijn in een oorlog om vrij te kunnen praten op het web”, schrijft Gab in deze aankondiging van de beweging. Glaser schrijft over de site:

“Het is een safe space voor het soort mensen waar de rest van de wereld een safe space voor nodig heeft. Toen ik voor mijn artikel lid werd van de site, werd me meteen gevraagd hoeveel joden er eigenlijk bij Slate werken.”

Met als logo het hoofd van ‘Pepe The Frog’, de vredelievende kikker die werd omgedoopt tot symbool van haat en racisme, groeide Gab uit tot thuishaven voor nazi’s, witte racisten, anti-feministen, leden van de ‘alt-right’-beweging en ieder ander die wel houdt van een lekker politiek-incorrecte grap.

Lees ook: Na Charlottesville gaat de strijd online door

Het web gaf ‘alt-right’ de vrijheid radicale ideeën te delen met gelijkgestemden. Maar dit jaar, gesterkt door het presidentschap van Trump, zette de beweging hun strijd voort op straat. De openbaarheid van hun racisme leidde tot felle protesten en een oproep aan grote internetbedrijven om stappen te ondernemen tegen sites zoals Gab.

Op 17 augustus, een week nadat neonazi’s en witte racisten protesteerden in Charlottesville, verwijderde Google in navolging van Apple de app van Gab uit de Google Store. Steeds meer alt-right pagina’s hebben moeite met het vinden van hosting voor hun website. Het alternatief: de ‘alt-right’-beweging gaat hun eigen variant van het internet bouwen.

In haar stuk beschrijft Glaser hoe zo’n ‘alt-tech’ haat-internet gebouwd kan worden. Niet alleen Facebook, maar veel reguliere websites hebben een extreem-rechtse variant. Zo is er dating-website Wasp (“Behoud je erfgoed! Wees vruchtbaar en vermenigvuldigt u!”), Metapedia, een alt-right versie van Wikipedia. Op het fundament van die websites wil Gab voortbouwen.

Lees hier de longread ‘The Internet of Hate’ van Slate. (3000 woorden, leestijd 12 minuten)
    • Charlotte Bouwman