Veel Android-smartphones hebben een verouderde beveiliging

Updaten, updaten, updaten. Als er één advies telkens klinkt bij grote hacks, virussen of cyberaanvallen, is het wel dat apparaten en hun besturingssystemen altijd voorzien moeten zijn van de meest recente beveiligingsupdates. Maar veel fabrikanten van smartphones waarop Googles besturingssysteem Android draait, blijken nogal traag te zijn als het op updaten aankomt; ook populaire fabrikanten zoals Huawei en Samsung. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Consumentenbond.

De helft van de 182 smartphones met Android die de Consumentenbond onderzocht heeft een veiligheidsupdate van een half jaar oud of ouder of geeft geen informatie. Minder dan 6 procent van de onderzochte Android-toestellen beschikt over de meest recente veiligheidsupdate van augustus 2017, blijkt uit het rapport. Zo’n elf procent heeft de update van juli 2017 geïnstalleerd.

Alleen bij de telefoons van Googles eigen merken Pixel en Nexus, hebben alle modellen de meest recente veiligheidsupdate van augustus 2017. Fabrikanten moeten vaak de standaard beveiligingsupdates nog aanpassen aan de specifieke modellen, waardoor het even kan duren. Dat aanpassen kost bovendien tijd en geld waardoor sommige fabrikanten soms zelfs stoppen met het updaten van oude modellen.

Samsung stuurt zijn nieuwe modellen zoals de Galaxy S8 wel de allernieuwste updates maar er zijn ook een paar modellen van dat merk met een update van een half jaar of ouder. Alcatel, Huawei, LG en Wiko presteren het slechtst.

    • Wouter van Noort