Twintig jaar geëist voor moord op vader

Volgens het OM zou de moord gepleegd zijn met geld als motief. De verdachte wil geen verklaring geven.

Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) doet onderzoek bij de Zuid-Willemsvaart.
Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) doet onderzoek bij de Zuid-Willemsvaart. Foto Rob Engelaar / ANP

De man die ervan wordt verdacht zijn vader te hebben vermoord in Helmond heeft vandaag twintig jaar cel tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de 41-jarige verdachte ervan in mei 2016 zijn vader vermoord te hebben, met geld als motief.

Op 19 mei werd in de Zuid-Willemsvaart een in een deken gewikkeld pakket gevonden door een voorbijganger. Het bleek om het lichaam te gaan van een 67-jarige Helmonder, dat met een steekkar verzwaard was. Het slachtoffer was al enkele weken vermist, hij zou op 2 mei vermoord zijn volgens het OM.

Kort na het verdwijnen van zijn vader vroeg de verdachte, die dak- en thuisloos is, op diens naam een nieuwe pinpas aan en nam grote geldbedragen op. Ook gebruikte hij de auto van zijn vader tijdens diens vermissing. Daarmee is voor het OM een motief vastgesteld: het zou om geld gaan. De verdachte wil geen verklaring afleggen.

Zoektermen op Google

Verder vond de politie voor de verdachte belastende internetzoektermen. De man zou gezocht hebben op ‘spullen verkopen van vermiste personen’, ‘doodsteken weinig bloed’ en ‘lijk verzwaren’.

Ook zou hij geprobeerd hebben de chatgesprekken op zijn vaders laptop te vervalsen, om een ander scenario te laten doorklinken. Het moest zo lijken alsof het slachtoffer een afspraak had met een vrouw. Het OM trekt dit in twijfel omdat het kunstgebit van het slachtoffer nog thuis lag terwijl hij al op die afspraak zou zijn.