Trump vraagt Congres om geld voor Harvey

De president schenkt ook 1 miljoen dollar van zijn eigen geld. Inmiddels zijn honderdduizend huishoudens getroffen.

De gevolgen van orkaan Harvey in Texas. Foto AP

President Donald Trump van de Verenigde Staten zal het Amerikaanse Congres snel vragen om geld beschikbaar te stellen voor de slachtoffers van orkaan Harvey. Dat meldt het Witte Huis. Om hoeveel geld gevraagd zal worden, is nog niet bekend.

Trump doneert ook 1 miljoen dollar eigen geld voor Harvey. Hij weet nog niet aan welk goede doel hij dit zal schenken, liet de Witte Huis-woordvoerder weten tijdens een persconferentie. Namens Trump vroeg zij de aanwezige journalisten om hierover mee te denken, schrijft persbureau AP. In het verleden was er regelmatig kritiek op Trump omdat hij veel minder aan goede doelen schenkt dan veel andere multimiljonairs. Eerder deze week verstuurden medewerkers van Trump al een oproep naar meer dan tien miljoen Trump-aanhangers met het verzoek om geld te doneren voor Harvey.

Lees ook: Als de Waffle House dicht moet, is er sprake van een catastrofe

Water metershoog

Het Witte Huis heeft ook laten weten dat er inmiddels honderdduizend huishoudens getroffen zijn door Harvey. Tienduizenden woningen in Texas zijn zwaar beschadigd. In sommige panden staat het water metershoog. Ten minste 35 mensen zijn omgekomen. Harvey bedreigt nu het gebied rond de grens van Texas met Louisiana, meldt AP. Harvey is inmiddels wel afgezwakt tot een tropische depressie, melden meteorologen van het National Hurricane Center in de VS.

    • Maarten Dallinga