Pakistaanse agenten veroordeeld in zaak rond moord oud-premier

De oud-premier werd in 2007 vermoord. Een rechtbank oordeelde donderdag dat de agenten gefaald hebben in de beveiliging.

Iemand van de speciale anti-terreurrechtbank arriveert in een gepantserd voertuig bij de Adyala gevangenis in Rawalpindi. Foto Farooq Naeem/ AFP

Twee voormalige agenten in Pakistan hebben in 2007 gefaald om oud-premier Benazir Bhutto te beschermen toen zij werd gedood bij een aanslag. Dat oordeelde een Pakistaanse rechtbank donderdag, aldus persbureau Reuters. Het duo is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeventien jaar.

De voormalig legerleider en oud-president Pervez Musharraf blijft in de zaak ook schuldig en is door de rechtbank bestempeld als “voortvluchtig”. De speciale anti-terreurrechtbank oordeelde eveneens dat vijf militanten van de Pakistaanse Talibaan, die als verdachten werden aangemerkt voor de moord op Bhutto, zijn vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Ballingschap

Benazir Bhutto was tot twee keer toe premier van Pakistan en werd op 27 december 2007 gedood bij een aanslag in de stad Rawalpindi. Haar dood maakte veel los in het land. Bhutto was de belangrijkste politicus in Pakistan en voorbestemd om generaal Musharraf op te volgen. Enkele maanden daarvoor was ze uit ballingschap in Dubai teruggekeerd in Pakistan en ontsnapte ze aan een bloedige aanslag in de havenstad Karachi.

Musharraf, die in 1999 via een coup de macht greep en in 2008 aftrad, werd in 2013 aangeklaagd wegens de moord op Bhutto. Hij wordt ervan beschuldigd geweten te hebben van de plannen van de Pakistaanse Talibaan om Bhutto te vermoorden, maar niets te hebben gedaan om de aanslag op haar te voorkomen.

Lees ook: Musharraf opgesloten in zijn villa

Musharraf kreeg vorig jaar toestemming om wegens gezondheidsredenen zijn proces in het buitenland af te wachten. Hij leeft sindsdien in vrijwillige ballingschap in Londen en Dubai.

    • Maarten Back