Neymar moet 416 minuten werken voor een modaal jaarsalaris

In deze tool van de BBC zie je hoe lang topvoetballers er voor nodig hebben om jouw salaris te verdienen. En andersom.

Neymar tijdens een training van het Braziliaans elftal.
Neymar tijdens een training van het Braziliaans elftal. Foto Nelson Almeida/AFP

Voetballers hebben een zwaar leven. Soms trainen ze wel een paar uur per dag en af en toe spelen ze twee hele wedstrijden van 90 minuten per week. Daarna dienen ze ook nog eens nietszeggend commentaar te leveren over hoe het team belangrijker is dan het individu en dat de keuzes van de coach gerespecteerd moeten worden. Maar gelukkig staat er een aardige vergoeding tegenover die heftige arbeid.

De BBC heeft een handige tool gemaakt zodat je je enigszins voor kunt stellen hoe aardig die vergoeding precies is. Hoe lang moet iemand met een modaal salaris bijvoorbeeld werken om één jaarsalaris van Neymar (45 miljoen euro) te kunnen verdienen? En hoeveel shirtjes moet zijn club Paris Saint Germain verkopen om break-even te draaien op de loonkosten van de Braziliaan?

Als je met een modaal Nederlands inkomen op dit moment in je leven evenveel verdiend wil hebben als Neymar in één jaar doet, dan moet je aan twee voorwaarden voldoen: 1. De alleroudste persoon ter wereld aller tijden zijn. 2. Niet halsstarrig vasthouden aan de pensioenleeftijd van 65, zoals 50Plus en de SP . Want je zou begonnen moeten zijn met werken in het jaar dat Karel de Grote geboren werd: 742. Andersom doet Neymar er 416 minuten over om een modaal Nederlands jaarsalaris binnen te harken.

Lieke Martens

Je kunt verschillende landen en verschillende spelers selecteren in de BBC-tool. Daaronder ook Arjen Robben van Bayern München. De aanvoerder van Oranje verdient een schamele 8,1 miljoen per jaar. Dan had je pas in het jaar van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring (1776) het arbeidsproces hoeven betreden.

En er zit ook één vrouwelijke voetballer in de rekenmachine: de Nederlandse Lieke Martens (Barcelona), die vorige week tot beste speelster van Europa werd uitgeroepen. Misschien wel de handigste optie om jezelf mee te vergelijken als je de illusie in stand wil houden dat je ooit evenveel geld zult hebben als een topvoetballer.

    • Joram Bolle