Longlist ECI Literatuurprijs 2017 met Van Dis, Pfeijffer, Marsman

Veel romans, weinig non-fictie en verhalenbundels en weinig vrouwen, wel de eerdere winnaars Stefan Hertmans en Peter Terrin. Over twee weken volgt de shortlist.

21 romans, drie non-fictieboeken en één verhalenbundel staan op de longlist van de ECI Literatuurprijs 2017. De jury selecteerde onder meer de romans van Adriaan van Dis (In het buitengebied), Ilja Leonard Pfeijffer (Peachez, een romance), Auke Hulst (En ik herinner me Titus Broederland) en Hanna Bervoets (Fuzzie). De jaarlijkse literatuurprijs, ter waarde van 50.000 euro, wordt in november uitgereikt aan het beste literaire boek dat verschenen is tussen 1 juli 2016 en 30 juni 2017. Meer dan 450 boeken werden ingezonden.

Op de longlist staan ook de winnaar van de Vlaamse Fintro Literatuurprijs, Wil van Jeroen Olyslaegers, het hooggewaardeerde Noodweer van Marijke Schermer en het romandebuut van Lieke Marsman, Het tegenovergestelde van een mens. Onder de kandidaten zijn daarnaast drie eerdere laureaten van de prijs (die toen nog AKO Literatuurprijs heette): historicus Dik van der Meulen (nu genomineerd met De kinderen van de nacht), romancier Peter Terrin (Yucca) en de internationaal doorgebroken Stefan Hertmans (De bekeerlinge). A.F.Th. van der Heijden, die de prijs twee keer won, kwam niet door de selectie met zijn roman Kwaadschiks, evenmin als De dood van Murat Idrissi van Tommy Wieringa.

Acht vrouwen

Verrassingen op de longlist zijn het vrijwel geruisloos verschenen Eindeloos eiland van Huub Beurskens, Salam Europa! van de vaak door jury’s genegeerde Kader Abdolah en het enige journalistiek-historische werk onder de kanshebbers: Atjeh van Anton Stolwijk. De boeken op de longlist zijn in acht gevallen geschreven door een vrouwelijke auteur, de overige 15 boeken komen van mannelijke schrijvers; de verhouding Vlamingen versus Nederlanders is eveneens acht om vijftien. Twee debuten haalden de longlist: de boeken van Stolwijk en Marsman. Dichteres en debuterend romanschrijver Marsman (1990) is ook de jongste schrijver op de lijst. Uitgeverij Atlas Contact heeft met zes kanshebbers de meeste boeken op de lijst.

Lezersprijs

Over twee weken, op 13 september, wordt de shortlist van zes genomineerden bepaald. De vakjury, bestaande uit vier recensenten en juryvoorzitter Thom de Graaf, kiest op 9 november de winnaar. Ook wordt dan de winnaar van de Lezersprijs bekend, die gekozen wordt door een panel van 50 lezers, gekozen via NRC en het Vlaamse tijdschrift HUMO. Vorig jaar won Martin Michael Driessen de ECI Literatuurprijs en de Lezersprijs, met zijn verhalenbundel Rivieren.

Dit is de volledige lijst van 25 kanshebbers (klik op de titel voor een recensie):

    • Thomas de Veen