Kelderman krijgt podium in zicht in Ronde van Spanje

Wielrennen

Wilco Kelderman eindigde als vierde in een zware bergrit. In het klassement klom hij van de elfde naar de vijfde plaats.

De lucht werd ijler boven de 2.000 meter, de wind had vrij spel in het lege rotslandschap en de weg liep af en toe omhoog met een hellingsgraad van wel zestien procent. Maar Wilco Kelderman ging steeds beter klimmen. De kopman van Sunweb moest uiteindelijk alleen de Colombiaan Miquel Angel López (Astana) laten gaan. Vlak daarachter handhaafde hij zich knap in een select groepje met de drager van de rode leiderstrui Chris Froome en de Italiaan Vincenzo Nibali.

Op 14 seconden van ritwinnaar López eindigde Kelderman woensdag als vierde in de veertiende etappe van Lorca naar het Observatorio Astronómico de Calar Alto over 188 kilometer. In het algemeen klassement steeg hij van de elfde naar de vijfde plaats, op 2.37 minuut van leider Froome. Nibali klom van plaats vier naar twee met een achterstand van 1.19 minuut. Kelderman heeft het podium in zicht. Zijn achterstand op nummer drie Esteban Chaves bedraagt vier seconden, op nummer vier David De la Cruz staat hij slechts één tel achter.

„Ik heb heel lang gedacht dat de ritzege er ook nog inzat”, zei Kelderman aan de finish. „Ik heb geprobeerd voluit te gaan maar er waren enkele renners net wat sterker. Dat is jammer.”

In de eerste bergritten kon de 26-jarige ronderenner de besten niet volgen maar beperkte hij wel zijn achterstand. Nu de Vuelta halverwege is, lijkt zijn topvorm van de Giro terug. Hij viel in Italië in de negende rit uit na een botsing op een verkeerd geparkeerde motor en moest thuis toezien hoe zijn ploeggenoot Tom Dumoulin de eindzege greep.

„Ik voel me dit seizoen ook beter dan ooit”, vertelde Kelderman na zijn sterke prestatie. „Ik sta nu vijfde, dicht bij het podium en dat is een mooi vooruitzicht. Maar er komt nog zoveel aan de komende dagen. Het is gewoon elke dag knokken.”

Na een rit door het middelgebergte (donderdag) en een sprintersrit (vrijdag) volgen dit weekeinde twee zware bergritten. Ook de slotweek oogt lastig, met een tijdrit van 42 kilometer en drie aankomsten bergop.

    • Maarten Scholten