Italianen gaan met Fyra rijden

Hogesnelheidstreinen De Italiaanse spoorwegen hebben naar eigen zeggen een ‘goede deal’ aan de aanschaf.

Fyra-treinen op een rangeerterrein.
Fyra-treinen op een rangeerterrein. Foto Koen van Weel/ANP

Er is een voorlopige overeenkomst gesloten over de verkoop van de Nederlandse Fyra-treinstellen aan de Italiaanse spoorwegen. Dat bevestigt de NS donderdag na berichtgeving van het AD en vakblad OV Pro. Het gaat om zeventien voertuigen van het type V250, die eerder door bouwer AnsaldoBreda werden teruggekocht van de NS. De verkoop levert de NS naar verwachting ongeveer 21 miljoen euro op, bovenop de 125 miljoen die eerder al is ontvangen.

De treinen vervangen bestaande hogesnelheidstreinen die toe zijn aan periodiek onderhoud van de brandbestrijdingsinstallaties, meldt de Italiaanse spoorsite Ferrovie.it. Ze worden de komende tijd aangepast aan Italiaanse specificaties. Volgens de International Railway Journal worden onder meer de stroomafnemers en het ECTX-beveiligingssyteem aangepast, en krijgt de trein een nieuwe neus, stoelindeling en verfbeurt. De aangepaste Fyra wordt gepresenteerd op een spoorbeurs in Milaan, en vanaf juni voor het eerst ingezet tussen Rome en de zuidelijke plaatsen Bari en Lecce.

De NS wordt pas formeel van de verkoop op de hoogte gebracht als de eerste treinen rijden, laat een woordvoerder weten. Wel bevestigt de NS dat onder het voorlopige contract handtekeningen zijn gezet.

De site Ferrovie.info schreef eerder deze maand dat het „waarschijnlijk gaat om een goede deal”. De Nederlandse en Belgische spoorwegen hebben de treinen teruggestuurd, zeker, schrijft de site. Maar dat deden ze „waarschijnlijk meer om terug te komen op een aankoop die ze niet meer nodig achtten, dan wegens daadwerkelijk slecht functioneren” van de treinen.

Voor de Nederlandse en Belgische spoorwegen blijft de aankoop van de Fyra een debacle. Nu alle treinen op twee na een nieuwe eigenaar krijgen, kan de NS nog geen 150 miljoen euro tegemoet zien. De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de problemen rond de Fyra schatte dat de schade voor de NS neerkomt op meer dan 700 miljoen.