Ismail Ilgün zegt sorry in verplichte excuusvlog

Ilgün moest de vlog maken van het OM, maar of hij inmiddels aan alle afspraken heeft voldaan is nog de vraag.

In juli besloot het OM de twintigjarige vlogger niet te vervolgen, maar hij moest wel excuusgesprekken voeren en een vlog maken voor de bewoners van Poelenburg en de politie.
In juli besloot het OM de twintigjarige vlogger niet te vervolgen, maar hij moest wel excuusgesprekken voeren en een vlog maken voor de bewoners van Poelenburg en de politie. Screenshot YouTube/ Ismail ilgun

De excuusvlog die ‘treitervlogger’ Ismail Ilgün van het Openbaar Ministerie moest maken, staat online. In een filmpje op YouTube zegt hij: “Ik ben voortaan niet meer de treitervlogger. Sorry als ik jullie heb bang gemaakt, mensen, sorry. Het spijt me heel erg dat ik zo’n enge jongen ben.”

Maar of de kous daarmee af is, is nog maar de vraag. In juli besloot het OM de twintigjarige vlogger niet te vervolgen, maar hij moest wel excuusgesprekken voeren en een vlog maken voor de bewoners van de Zaanse wijk Poelenburg en de politie. Een woordvoerder van het OM liet eind juli aan NRC weten dat “het OM (de officier die zijn zaak in behandeling heeft) zijn vlogs voor eind augustus binnen moet hebben en die zal dan beoordelen of het goed genoeg is”. Het OM liet toen weten dat voor die tijd de vlog niet online wordt gezet, maar in beperkte kring vertoond zal worden. “Het staat verdachte vrij een en ander nadien zelf ook online te plaatsen”, aldus het OM.

Het OM liet donderdag in een reactie weten dat de officier die Ilgüns zaak in behandeling heeft, de vlog nog niet heeft ontvangen. Platenlabel TopNotch, waar Ilgün onder contract staat, was niet bereikbaar voor commentaar. Het OM laat weten dat het volgende week beslist of Ilgün heeft voldaan aan de eisen van de officier van justitie.

Lees ook: ‘Ik heb niets tegen de politie’

De tweede afspraak was dat Ilgün voor eind augustus in gesprek zou gaan met raadslid Juliëtte Rot, die zich door hem bedreigd voelde. Dat gesprek moet nog plaatsvinden volgens het OM. In zijn excuusvlog zegt Ilgün over de confrontatie met Rot vorig jaar: “Ik was gewoon een beetje boos en overladen met emotie”, en voegt hij toe: “Ik had haar niet zo moeten benaderen.”

Opruiing en belediging

Ilgun filmde in de zomer van 2016 zijn leven voor de Vomar in Zaandam. Aan het eind van de zomer stond hij bekend als ‘treitervlogger’. Hij beledigde mensen in zijn filmpjes en viel samen met zijn vrienden mensen lastig bij het winkelcentrum waar ze rondhingen.

Lees ook: Keen keld, wel een cameraatje en een kutleven

Het OM verweet hem onder meer opruiing, belediging van het openbaar gezag en het opzettelijk aantasten van de eer of goede naam van anderen. In september vorig jaar werd de vlogger aangehouden en moest hij een aantal dagen doorbrengen in een cel. Na zijn arrestatie betuigde Ilgün meerdere keren spijt en mede daarom besloot het OM hem niet te vervolgen.

Ilgün laat in zijn excuusvlog weten dat dit de allerlaatste keer is dat hij zijn excuus aanbiedt voor alles waar hij spijt van heeft:

“Ik ben vanaf dit moment niet meer de treitervlogger en zal me gaan focussen op enkel positieve ontwikkelingen.”

Ilgün vlogt nu onder meer voor het Algemeen Dagblad.