Internationale coalitie valt konvooi IS uit Libanon aan

Oorlog Syrië Een vrijgeleide voor IS-strijders was de VS een doorn in het oog. Met bomkraters werd hun de doortocht verhinderd.

Vlak bij gebied regime
Vlak bij gebied regime

De coalitie tegen IS onder leiding van de Verenigde Staten heeft woensdag met een luchtbombardement voorkomen dat een omstreden konvooi met strijders van IS uit de Libanees-Syrische grensstreek zich kon voegen bij kameraden in het noordoosten van Syrië.

Het konvooi, bestaande uit 308 strijders en 331 burgers, was vertrokken uit het grensgebied tussen Libanon en Syrië na een recent akkoord met het Libanese leger. Daarbij waren ook het Syrische leger en de in Syrië actieve Libanese militie Hezbollah betrokken.

De IS’ers zouden een vrijgeleide naar de plaats Albu Kamal in het noordoosten van Syrië krijgen in ruil voor overhandiging van enige stoffelijke overschotten van door IS gedode Libanese en Syrische militairen.

Vooral de Amerikanen stoorden zich aan deze overeenkomst. Brett McGurk, de Amerikaanse gezant bij de coalitie van landen die samen Islamitische Staat in Irak en Syrië bestrijden, veroordeelde de deal scherp en zei dat „terroristen moeten worden gedood op het slagveld”.

McGurk onderstreepte dat de coalitie niet zou toestaan dat het konvooi, dat per bus reist maar ook enkele ambulances met gewonde strijders omvat, zijn bestemming zou bereiken en vandaar naar Irak zou kunnen gaan.

Vliegtuigen van de coalitie bombardeerden het konvooi met de IS’ers niet rechtstreeks maar creëerden diepe kraters op hun route zodat ze niet verder konden. Bovendien werd een brug verwoest. Het bombardement had plaats nabij Humeima. Wel werd een tegemoetkomend konvooi van IS’ers vanuit de lucht door de coalitie bestookt.

Het bombardement is pijnlijk voor Libanon. De Libanese president Michel Aoun had woensdagochtend nog geestdriftig gesproken over „een overwinning op het terrorisme” en verklaard dat de Libanezen „trots op hun leger” konden zijn. De chef van het Libanese leger verdedigde de deal eveneens. Hij zei dat hij er veel belang aan had gehecht de vermiste Libanese militairen terug te krijgen en dat hij niet meer levens op het spel had willen zetten.

Het konvooi bevindt zich nu dicht bij het gebied dat onder controle van de Syrische strijdkrachten staat. Onduidelijk is wat er nu zal gebeuren. Het is niet voor het eerst dat Syrië IS-strijders of leden van andere radicale groepen die vechten tegen het bewind van president Assad een vrijgeleide geeft. Syrië ziet dit als een goede methode om bepaalde gebieden van militante strijders te ontdoen. Later hoopt het dan alsnog elders met hen af te rekenen.

IS staat niet alleen in Syrië maar ook in Irak onder zware druk. Het gebied dat de groep beheerst is gereduceerd tot kleine stukjes land en enkele kleinere plaatsen in het oosten van Syrië en het westen van Irak.