Huisarts geschorst om ‘acuut gevaar’

De huisarts uit Lelystad was vaak weg en liet behandelingen over aan zijn assistente.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Een huisarts met een praktijk in Lelystad mag voorlopig geen zorg meer verlenen. Hij is geschorst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Volgens de inspectie was er een “acuut gevaar” voor de veiligheid van patiënten.

De IGZ heeft “geen enkel vertrouwen” in de huisarts. Hij was volgens de inspectie structureel afwezig op dinsdagen en vrijdagen. Op die dagen werkte hij ergens anders als bedrijfsarts, volgens degene die de IGZ tipte. De huisarts regelde voor deze dagen geen waarnemer. In plaats daarvan liet hij behandelingen over aan zijn assistente, zoals het uitvoeren van injecties en het ondertekenen van medicijnrecepten.

Ook was de praktijk in ’t Hart Medisch Centrum op woensdagen structureel niet telefonisch bereikbaar voor patiënten, behalve via de spoedlijn. Verder deelde de huisarts via Whatsapp persoonlijke gegevens van zijn patiënten met zijn assistente, wat niet mag.

Bezwaar

De IGZ deed op 18 juli een onaangekondigde inspectie. Een groot deel van de bevindingen zou zijn bevestigd door een doktersassistente en apothekersassistenten. De huisarts heeft zich volgens de IGZ ook “fysiek en verbaal grensoverschrijdend gedragen, onder andere tegen de inspectie”. Wat er precies is gebeurd, kan een woordvoerder van de inspectie niet zeggen.

De schorsing werd al op 25 juli opgelegd, maar de huisarts maakte bezwaar tegen openbaarmaking van de maatregel. De rechter heeft hier nu toestemming voor gegeven. Eerder werd de huisarts ook al op de vingers getikt.

Inmiddels heeft een andere huisarts de zorg in ’t Hart Medisch Centrum in Lelystad overgenomen. Wanneer de huisarts denkt dat hij genoeg maatregelen heeft genomen ter verbetering van de situatie, kan hij bij de IGZ een verzoek indienen om de schorsing op te heffen.