Opinie

Harvey versus Trump

De weerkaart die de Amerikaanse variant van het KNMI gebruikt om de regenval bij te houden, heeft er sinds afgelopen week drie nieuwe kleuren bij. Het zijn drie tinten paars. De afgelopen dagen regende het zo hard boven Texas, dat het huidige kleurenpalet met bijbehorende regenhoogten niet meer voldoet. Op de oude kaart was vijftien inch (driehonderdtachtig millimeter) het maximum, nu is dat dertig inch (zevenhonderdzestig millimeter). De nieuwe kleuren zijn meteen in gebruik genomen en het zou niet gek zijn als er ergens de komende dagen nog een kleur aan de weerkaarten toegevoegd moet worden.

Die nieuwe tinten donkerpaars zijn meer dan een kleur. Orkaan Harvey zorgde voor doden, tienduizenden mensen zijn geëvacueerd, het openbare leven ligt stil en de financiële strop als de wind is gaan liggen kan die van de orkaan Katrina uit 2005 overtreffen.

In Sierra Leone worden de lijken niet meer geteld, kopte NRC begin deze week. Door twee aardverschuivingen en aanhoudende regen stromen de modderpoelen door de sloppenwijken. Ze hebben vrij baan, letterlijk, omdat de bomen zijn weggekapt. Tot nu toe vielen er waarschijnlijk meer dan duizend doden.

De regen lijkt ook niet te willen stoppen in Zuid-Azië. Daar vielen tot nu toe minstens 1.200 doden, ook door hevige regenval en de overstromingen die daarvan het gevolg zijn. Volgens het Rode Kruis zijn tientallen miljoenen mensen getroffen. Van tienduizenden huizen, scholen en ziekenhuizen is weinig over.

Dat zijn dus drie continenten in een week tijd waarop landen gebukt gaan onder acuut noodweer.

Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie hoeft de tropische storm Harvey die boven Texas raast niet per definitie het gevolg van klimaatverandering te zijn, een flinke storm komt daar wel vaker voor. Maar het is volgens de organisatie wel met zekerheid te zeggen dat de opwarming van de aarde gevolgen heeft voor de intensiteit ervan. Meer wetenschappers onderschrijven dat. Dat heeft te maken met de temperatuur van het zeewater: hoe warmer dat is, hoe sneller het verdampt. En hoe warmer de lucht is, hoe meer vocht het vasthoudt. Aangezien de temperaturen over de hele wereld stijgen – sinds 1880 wordt dat bijgehouden, vorig jaar brak een record – betekent dat meer regen bij zo’n storm.

Menselijk handelen heeft aantoonbare gevolgen voor het klimaat. Het verband tussen oorzaak en gevolg moet juist na zo’n ramp als in Texas, Sierra Leone of waar dan ook ter wereld erkend worden.

Wie actie vanuit de Verenigde Staten verwacht, kan maar beter zijn verwachtingen temperen. Volgens Trump is de opwarming van de aarde een verzinsel. Hij wil flink bezuinigen op het Amerikaanse milieuagentschap EPA. Niet lang na zijn aantreden eiste hij dat het agentschap alle webpagina’s over klimaatverandering en de uitstoot van broeikasgassen offline zou halen. De door Trump aangestelde directeur van de EPA is een klimaatscepticus. De Verenigde Staten trekken zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Trump draaide de uitstooteisen aan elektriciteitscentrales terug en schrapte de regels die kolenmijnbouw in de weg staan. De handtekeningen onder deze maatregelen hebben grote gevolgen voor de lange termijn.

Wie klimaatverandering en de opwarming van de aarde nog ontkent, heeft een gebrek aan realiteitszin. We zien de gevolgen ervan voor onze ogen gebeuren. Sla een krant open en je ziet de foto’s van mensen die huis en haard moeten verlaten om te vluchten voor het water. Tijd om ook de reden van hun vlucht als feit te benoemen. Klimaatverandering is happening.

Lamyae Aharouay werkt als redacteur bij BNR Nieuwsradio.