Chemicaliën vrijgekomen bij ondergelopen fabriek Texas

Zeker een politieagent heeft chemische dampen ingeademd en is naar het ziekenhuis gebracht.

De fabriek, woensdag. Foto Godofredo A. Vasquez/Houston Chronicle/AP

In de Texaanse plaats Crosby, vlakbij Houston, heeft zich “een reeks reacties” voorgedaan in een chemische fabriek. Zeker een persoon is gewond geraakt. Volgens sheriff Ed Gonzalez gaat waarschijnlijk het nog niet om ontploffingen, maar is er wel rook vrijgekomen. Vermoedelijk nemen de reacties verder toe. Het bedrijf had al gewaarschuwd dat de fabriek zou gaan ontploffen.

Donderdagochtend (Nederlandse tijd) werd gemeld dat bij de fabriek knallen waren gehoord, en rook was gezien. Zeker een politieagent moest naar het ziekenhuis worden overgebracht nadat zij of hij chemische dampen had ingeademd. Negen anderen zijn uit voorzorg zelf naar de eerste hulp gereden, meldde de de politie op Twitter. Zij hadden allen rook ingeademd. Daar zaten irriterende stoffen in, maar die waren volgens de medewerkers van de fabriek vermoedelijk niet giftig.

De woningen in een straal van zo’n 2,5 kilometer rond de fabriek werden woensdag al ontruimd, nadat het bedrijf had gewaarschuwd dat een ontploffing onvermijdelijk was. Door de overstromingen na storm Harvey was het niet mogelijk om de gevaarlijke stoffen op het terrein veilig op te slaan.

Lees ook de reportage van correspondent Guus Valk: Als de Waffle House dicht moet, is er sprake van een catastrofe

In de fabriek worden zogenoemde organische peroxiden geproduceerd; instabiele, agressieve stoffen die gebruikt worden voor de productie van onder meer kunststoffen en farmaceutica. Als de stoffen niet koel gehouden worden, is brand onvermijdelijk.

Doordat er bijna twee meter water op het terrein staat, is het volgens het Franse chemiebedrijf Arkema onmogelijk om het vuur te bestrijden.

Correctie, 31 augustus 2017, 12.47 uur. In een eerdere versie van dit bericht werd vermeld dat zich ontploffingen hadden voorgedaan. Daar blijkt vooralsnog geen sprake van te zijn.

    • Bastiaan Nagtegaal