EU-vergadering

Estland weert Russische journalisten van Sputnik

Huidig EU-voorzitter Estland weert drie Russische journalisten van het bijwonen van een vergadering van Europese ministers van Buitenlandse Zaken, op 7 september in Tallinn. Volgens een woordvoerder van Estland maakt mediakanaal Sputnik, waar de drie voor werken, zich schuldig aan „promotie van vijandelijke, subversieve activiteiten onder het mom van persvrijheid”. Dat meldde de website EUobserver woensdag. De woordvoerder zegt dat Estland zich het recht voorbehoudt ook andere Russische journalisten te weren. Sputnik is onderdeel van het Russische staatsbedrijf Rossiya Segodnya en heeft in meer landen een omstreden reputatie. Als Franse presidentskandidaat weerde Emmanuel Macron Sputnik van campagnebijeenkomsten. Het mediakanaal bracht onder meer een artikel waarin Macron werd beticht van een affaire met een zakenman die lobbyde voor het homohuwelijk. Sputnik bracht ook het verhaal de wereld in dat het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel is gemodeleerd naar het SS-logo. De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) heeft geen begrip voor het besluit van de Estse regering: de EFJ roept de Raad van Europa in Straatsburg op het te onderzoeken. Directeur Ricardo Gutierrez spreekt van een „serieuze aanval op de persvrijheid”.

    • Wilmer Heck