De zeven uitdagingen voor de nieuwe burgemeester Marcouch

Arnhem PvdA’er Ahmed Marcouch begint vrijdag aan zijn ambtstermijn in Arnhem. Wat staat hem te wachten?

Nul goede antwoorden uit vier vragen. Ahmed Marcouch bleek weinig van Arnhem te weten toen verslaggever Jaïr Ferwerda van talkshow Jinek hem begin juli een ‘Arnhemquiz’ voorhield. Marcouch, die na de verkiezingsnederlaag van de PvdA dit voorjaar vertrok als Tweede Kamerlid, was net voorgedragen als burgemeester van Arnhem.

Of hij twee van de vier bruggen over de Rijn in Arnhem kon noemen? De naam van de snackbar van Emile Ratelband? De trainer van Vitesse? Arnhemse straten uit het Monopolyspel? Marcouch wist het niet. „Dus dat wordt hard werken”, concludeerde de aanstaande burgemeester met een ietwat zuur lachje.

Inmiddels is Marcouch (48) meerdere keren gesignaleerd in de stad, fietsend door de wijken, handenschuddend in winkelstraten. Deze vrijdag wordt hij geïnstalleerd – hij is na Ahmed Aboutaleb van Rotterdam de tweede burgemeester in Nederland van Marokkaanse komaf.

Wat staat hem te doen in Arnhem, de Gelderse provinciehoofdstad met ruim 156.000 inwoners?

 1. Wat rust brengen in de Arnhemse bestuurscultuur

  Marcouch komt terecht in een politiek rumoerige stad. Sinds 2014 leden twee colleges schipbreuk; vier wethouders (van D66, GroenLinks, SP en ChristenUnie) stapten op. Sinds juni regeert een minderheidscollege. Eerst verliet GroenLinks het college, recentelijk de ChristenUnie. Het college bestaat nu nog uit SP, D66 en CDA. De wethouders Gerrie Elfrink (SP), omschreven als een straatvechter, en Martijn Leisink (D66), die geldt als het slimste jongetje van de klas, zijn „grote stralende zonnen die alles verschroeien”, zei de opgestapte SP-wethouder Alex Mink eerder in de media. Een onderzoek naar de bestuurscultuur, onder leiding van van Paul Frissen, hoogleraar in Tilburg, moet in oktober klaar zijn.

 2. Radicalisering tegengaan, zeker nu jihadisten terugkeren

  Geen plaats buiten de Randstad kent zoveel jihadisten. Zeker tien Arnhemmers reisden naar Syrië. Terugkeerders kunnen een bedreiging zijn, waarschuwde de AIVD. De verwachting is dat een toenemend aantal strijders huiswaarts keert nu IS steeds meer in het nauw komt. „Ik verwacht dat de burgemeester strak op dit onderwerp gaat zitten”, zegt Leendert Combée, VVD-fractievoorzitter in de Arnhemse raad.

 3. Een oplossing vinden voor het uitgaansgeweld

  Arnhem behoort tot de gewelddadigste steden in Nederland, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het meeste geweld wordt gepleegd in het uitgaansgebied, vooral in de vroege ochtend. Het vraagt veel van de politie. Door drank en drugs zijn mensen niet meer voor rede vatbaar. De discussie over de (vrijgelaten) sluitingstijden is weer actueel.

  Toen Marcouch voorgedragen werd als burgemeester van Arnhem zei hij blij en vereerd te zijn.
 4. Meer werkgelegenheid voor lager opgeleiden creëren

  Arnhemse politici zien een tweedeling in hun stad tussen arm en rijk. Er waren vier zogeheten Vogelaarwijken, veel voor een middelgrote stad. Er kwam extra geld voor verbetering, maar het blijven wijken die aandacht nodig hebben, stellen politici.

  Zij spreken ook over een mismatch op de arbeidsmarkt; er is te weinig werk voor lager opgeleiden. De voedselbank heeft een behoorlijke klantenkring, schetst oud-PvdA-fractievoorzitter Rudi Rikken. Er ligt een rol voor Marcouch bij het aantrekken van extra werkgelegenheid, vinden raadsleden.

 5. Gevoelige dossiers: de tippelzone en het coffeeshopbeleid

  Mogelijk komt de tippelzone terug op de politieke agenda. Het college nam begin dit jaar een principebesluit over sluiting omdat er nog maar weinig prostituees werkten, maar de fracties van coalitiepartijen D66 en SP gingen niet akkoord.

  Ook het lokale coffeeshopbeleid kan weer tot discussie leiden. Waarnemend burgemeester Boele Staal hield vast aan de introductie van een lotingssysteem voor coffeeshops, ondanks gemor in de gemeenteraad.

 6. Een Arnhemmer onder de Arnhemmers worden

  De verwachting is dat Marcouch gemakkelijk contact zal leggen met Arnhemmers met een migratieachtergrond en dat hij mensen ‘verbindt’. „Als hij het goed doet, zal dat in de stad misschien positief doorwerken op de ambities van jongeren met een migrantenachtergrond”, zegt Lea Manders, fractievoorzitter van Arnhem Centraal. Marcouch, geboren in 1969, kwam op zijn tiende naar Nederland. Hij was brigadier bij de politie en voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart.

  Manders is ook benieuwd hoe Marcouch zich zal verhouden tot eventuele raadsleden van de PVV, die wil meedoen aan de raadsverkiezingen in maart. Geert Wilders kwam na Marcouch’ voordracht naar de stad om voor het gemeentehuis te demonstreren tegen „een PVV-hatende Marokkaan, die eerder geschikt is als burgemeester van Rabat”.

 7. Vuurdoop tijdens de herdenking van de Slag om Arnhem

  Op 15 september wordt de Slag om Arnhem uit 1944 herdacht. Inwoners zijn destijds massaal geëvacueerd. Marcouch’ zal een toespraak houden bij de herdenking: zijn vuurdoop.

Lees ook deze column van Marcel van Roosmalen over Marcouch