Australië wil alsnog af van racistische plaatsnamen

Een groep kangoeroes graast in Queensland.
Een groep kangoeroes graast in Queensland. Foto David Gray/Reuters

Dat Australië voor de ontdekkingsreizigers vaak een bron van teleurstelling is geweest, is af te leiden uit de namen die op de landkaart zijn te vinden. Bitter Creek, Lake Disappointment, Doubtful Island Bay… De hele kaart is een litanie van mislukking en bitterheid, stelde de Australische schrijver Tim Winton ooit.

Dat er in de staat Queensland ook zeven kreken waren die de naam ‘Niggercreek’ hadden, er een heuvel was met de naam Mount Nigger en er een grasveldje bestond met de naam ‘Nigger Bounce’ was minder bekend.

Vanaf deze week bestaan die ook niet meer. Dinsdag maakte het ministerie van Mijnbouw en Grondstoffen van Queensland bekend dat deze namen uit alle officiële stukken worden verwijderd. Een woordvoerder van het departement liet aan het Australische NITV News weten dat er te veel klachten waren gekomen over de namen, en dat ze daarom tot deze actie waren overgegaan. Uit voorzorg zijn uit alle databanken van de staat de namen waar ‘Nigger’ in stond verwijderd.

Er woedt al langer een discussie in Australië over namen die duidelijk racistisch zijn of verwijzen naar het koloniale verleden. In mei stelde het Tasmanian Aboriginal Centre voor namen als Victory Hill, Suicide Bay en Cape Grim te vervangen. De namen verwijzen naar de slachting die in 1828 plaatsvond bij Cape Grim en Victory Hill – waarbij tientallen Aboriginals werden afgeslacht door Britse kolonisten – en bij Suicide Bay, waar Aboriginals uit angst voor de Britten het klif afsprongen. Vorige week ontstond er een discussie of de inscriptie bij het standbeeld van James Cook in Sydney moest worden aangepast. Onder de naam staat dat hij de ontdekker is van Australië in 1770, alsof het land niet allang bewoond was.

    • Toef Jaeger