Brieven

Eindexamen Frans

Daar ging mijn zomer

Met belangstelling volg ik de discussie over het eindexamen Frans (Met het eindexamen Frans kan de rechter niet uit de voeten, 29/8).

Graag wil ik mijn eigen ervaring, van lang geleden, aan deze discussie toevoegen.

Bij mijn universitaire examen kwam ik ook één vraag (0,05 procent) te kort voor een voldoende cijfer. Ik maakte bezwaar met de redenering dat bij vraag negentien niet alleen antwoord B maar ook antwoord C het juiste kon zijn.

Ik werd uitgenodigd om mijn standpunt toe te lichten voor de examencommissie, die bestond uit de hoogleraar en twee arts-assistenten.

Achter de tafel zittend, hebben zij mijn sluitend betoog aangehoord.

Na kort beraad sprak de hoogleraar zijn oordeel uit: „Meneer Vlaszaty, als het hier omging dat u een 9,5 of een 10 voor uw examen zou krijgen, dan zou ik met uw redenering meegaan. Het gaat hier echter om het verschil tussen een 5,5 of een 5,6: wat op voldoende, dus een 6 wordt afgerond. Daarom ga ik niet in uw redenering mee. Ik heb het volste vertrouwen dat u na de zomer uw examen zult halen.”

Daar ging mijn zomervakantie! Tegelijkertijd heb ik een les voor het leven aan dat voorval overgehouden.

Game of Thrones

Geen broer en zus

Met plezier heb ik het artikel over de HBO-serie Game of Thrones gelezen (Game of Thrones shockeert op de valreep, 29/8). Toch wil ik reageren op de eerste alinea.

Afgezien van het feit dat deze alinea wel erg veel spoilers bevatte, was de laatste spoiler ook nog onjuist.

Daenerys en Jon zijn niet zus en broer, maar tante en neef. Jons vader Rhaegar is de broer van Daenerys. En omdat Jons vader en moeder, Lyanna Stark (de zus van Jons adoptievader Ned Stark) in het geheim getrouwd zijn, is Jon geen bastaard maar ook de rechtmatige erfgenaam van de ijzeren troon. Jon is, zo blijkt nu dus, de oudste zoon van Rhaegar en Rhaegar is de oudste zoon van de onttroonde koning Aerys.

Kalifaat controleren

Lokale terreur

Wanneer IS een staatje krijgt zoals majoor Roelen voorstelt, dan hebben ze juist een veilige haven om hun aanslagen te plannen en zullen ze de nodige overheidsstructuur en geldstroom behouden om deze aanslagen uit te voeren (Verzwakt IS in stand houden is slimmer, 28/8).

Het kalifaat van Baghdadi had op z’n piek een omvang van Tsjechië en haalde 50 miljoen dollar per maand binnen uit oliehandel.

Juist daardoor kon deze pseudostaat complexere en groteskere aanvallen plegen (bijvoorbeeld op de Bataclan) in vergelijking tot de aanvallen nu.

De suggestie van majoor Roelen roept doem en verderf uit over een onschuldige bevolking, om ons rustige leventje in Europa te behouden. IS kan dan in zijn ministaatje zonder tegenstand christenen aan kruizen nagelen, kinderen tot moordmachines omtoveren, yezidi’s verkopen en groepsverkrachten. Hij rekent niet mee dat zo’n ministaatje een hele reeks aan nog meer gemotiveerde IS-leden zal leveren die ook aanslagen in Europa zullen plegen.

Kabinetsformatie

Goed voorbeeld

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers verwoordde het uitgangspunt van zijn partij aan de formatietafel als volgt: „We accepteren de bestaande medisch-ethische praktijk in het besef dat deze door het overgrote deel van de bevolking wordt gesteund.” Welnu als alle partijen over belangrijke kwesties de mening van het overgrote deel van de bevolking mee laten wegen bij de formatieonderhandelingen, kan er in korte tijd een akkoord zijn en krijgen we tenminste een regering die door de meerderheid van de bevolking wordt gesteund.