Zorginstituut Nederland: NIP-test niet in het basispakket

De NIP-test wordt sinds april deels vergoed via een subsidieregeling.

Minister Schippers voerde in april een subsidieregeling in. Foto Bart Maat/ANP

De NIP-test, waarmee embryo’s worden onderzocht op genetische afwijkingen, moet niet worden opgenomen in het basispakket van de ziektekostenverzekering. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan demissionair minister Schippers van Volksgezondheid. Alleen wanneer sprake is van medische noodzaak moeten de kosten van de test vergoed worden.

Dit advies verandert weinig aan de huidige gang van zaken, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Nu wordt de NIP-test vergoed via een subsidieregeling die minister Schippers in april heeft ingevoerd. Het volgende kabinet moet een beslissing nemen over hoe de NIP-test vanaf 2020 moet worden vergoed, wanneer de regeling afloopt.

Angst voor stimatisering

De adviezen van Zorginstituut Nederland worden vaak opgevolgd door het ministerie van Volksgezondheid. Het instituut adviseert over welke zorg in het basispakket moet worden meegenomen. In het geval van de NIP-test vindt Zorginstituut Nederland dat het vergoeden van de zorg elders moet worden ondergebracht.

Medisch-ethische wetgeving is een belangrijk struikelblok in de huidige formatieonderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De christelijke partijen zijn tegen de test, terwijl VVD en D66 juist voor zijn. Critici vrezen dat de test zal leiden tot meer abortussen. Ook vrezen ze dat het zal leiden tot een stigmatisering van kinderen met een genetische afwijking als het downsyndroom. In het verkiezingsprogramma schreef ChristenUnie:

“Iets natuurlijks als een zwangerschap wordt niet onnodig gemedicaliseerd. We willen niet dat ouders of kinderen eerst de test goed moeten doorstaan voordat ze
zwanger of geboren mogen worden.”

Lees ook: Wat is NIPT en waarom is het omstreden?

Sinds april kan iedere vrouw de Niet Invasieve Prenatale Test laten doen, met een eigen bijdrage van 175 euro. De rest wordt betaald vanuit een subsidieregeling die demissionair minister Schippers in de begroting heeft meegenomen. De regeling is geldig tot 2020 en kost 26 miljoen euro per jaar. Het nieuwe kabinet moet over twee jaar besluiten over de regeling wordt voortgezet of dat de test in het basispakket terecht komt.

Voor de regeling lieten Nederlandse zwangere vrouwen die geen medische noodzaak aan konden tonen zich voor 590 euro testen in België bij het commerciële bedrijf Gendia. Dat bedrijf maakte bezwaar tegen de Nederlandse regeling omdat ze vonden dat er door de regeling oneerlijke concurrentie ontstond.

    • Sophie van Oostvoorn