Ook Mumbai getroffen door zware moessonregen

Zuid-Azië kampt met het heftigste regenseizoen in jaren. In het gebied zijn 41 miljoen mensen slachtoffer geworden van overstromingen.

Foto Shailesh Andrade/Reuters

Bij overstromingen in de Indiase stad Mumbai zijn zeker zes mensen omgekomen, onder wie twee kinderen. Dat meldt persbureau Reuters. Zuid-Azië kampt al weken met hevige regenval en de buien hebben nu dus ook het westelijk gelegen Mumbai bereikt. Ook in de staten Goa and Gujarat wordt gewaarschuwd voor zware moessonregen.

De overstromingen ontregelen het verkeer in de stad en op veel plaatsen ligt het openbaar vervoer stil. Lokale autoriteiten adviseren scholen om hun deuren te sluiten. In Mumbai wonen zo’n twintig miljoen mensen en de stad is het financiële hart van het land. Meteorologen verwachten dat de regen voorlopig aanhoudt.

Miljoenen slachtoffers

In het oosten van India en in Nepal en Bangladesh zijn de afgelopen weken miljoenen mensen slachtoffer geworden van overstromingen. Volgens het Rode Kruis zijn zeker 1.200 mensen omgekomen en zijn 41 miljoen mensen getroffen door de zware regen. De buien in het regenseizoen zijn dit jaar heviger dan gemiddeld. Nepal kampte bijvoorbeeld met de heftigste regenval in de afgelopen tien jaar.

De hulporganisatie maakt zich zorgen over de slachtoffers van de overstromingen. Volgens de organisatie verspreiden ziektes als diarree en malaria zich snel in vervuild water en daarom probeert de hulporganisatie voedsel, schoon water en medicijnen te leveren.

Hulp

Het Rode Kruis heeft giro 6868 geopend om geld in te zamelen voor de slachtoffers. De organisatie zegt zeker 7,5 miljoen euro nodig te hebben maar dinsdag stond de teller nog op 90.000 euro. “Het gaat om veel mensen in een moeilijk bereikbaar gebied,” zegt een woordvoerder van de organisatie.

In 2005 kwamen bij overstromingen in Mumbai meer dan vijfhonderd mensen om het leven. De meeste slachtoffers woonden in sloppenwijken. Daar woont meer dan de helft van de inwoners van de stad.

    • Belia Heilbron