Foto Peter Chang

Interview

‘Wij zijn niet rebels, wij zijn gehoorzaam’

Jong! in het buitenland Deze zomer in de rubriek Jong! pubers uit negen wereldsteden over zichzelf, de wereld en elkaar. Deze week: Zhu Yunyao (12) uit Shanghai.

Dag-in,dag-uit

„Ik moet iedere dag om zes uur opstaan om bij mijn oma te ontbijten en dan brengt mijn opa mij naar school. Mijn moeder haalt mij na haar werk op en mijn vader haalt mijn broertje op. Dan gaan wij met zijn allen weer naar mijn oma, die iedere dag het avondeten maakt. Daarna lopen we naar huis en dan moet ik nog drie uur huiswerk maken.

Ik hou het meest van wiskunde. Ik heb extra wiskundeles en ik ga deze zomer naar een wiskundekamp op Taiwan. Wiskunde is veel makkelijker dan Chinees, ik haat Chinese les, want wij moeten ook het hele oude Chinees leren dat Laoze en Confucius gebruikten. Ik snap niet waar dat voor nodig is.”

Zes weken studeren

„Van mijn acht weken zomervakantie moet ik zes weken studeren. De rest van de tijd ga ik basketballen met mijn broertje en tv-kijken bij mijn opa. Of spelletjes spelen op mijn mobiele telefoon of iPad. Ik ga naar de middelbare school en wij hebben nu al huiswerk. Mijn moeder heeft mij verteld dat het de beste privé-middelbare school van Shanghai is en dat 98 procent van de leerlingen daarna naar de beste universiteiten van China gaat.

Dat wil ik ook, want ik wil wetenschapper worden. Welke richting weet ik nog niet, het kan met sport te maken hebben of met robots. Ik zou het liefst eerst basketballer willen worden, maar ik ben niet zo groot. Misschien ga ik wel in het buitenland studeren. Zij wil dat ik naar Harvard ga, want daar gaan de allerbesten naar toe. Mijn vader zegt dat er in China ook heel goede universiteiten zijn.”

Foto’s Peter Chang

Zelfkritiek

„Ik ben helemaal niet rebels, niemand in mijn klas is rebels, wij zijn heel gehoorzaam. Als je rottigheid uithaalt dan moet je aan zelfkritiek doen. De laatste keer dat ik dat moest doen was vorig jaar. Op de wc hadden wij drie klasgenoten natgespoten en ondergepiest. Zij lagen in de wc te slapen, maar herkenden ons. We moesten toen van onze leraar een zelf-kritiek-essay van 3.000 karakters schrijven en later nog eens 500.”

Meisjes

„Ik heb één hele goede vriend, maar die zie ik alleen maar op school. Meisjes, nee jakkes.”

Dit is de laatste aflevering van Jong! in het buitenland. Vanaf volgende week: Nederlandse pubers over zichzelf, de wereld en elkaar. Aanmelden: pubers@nrc.nl