Vergeten of verduisterd?

Na een dienst van 16 uur achter de bar op de camping, legt een medewerker een fooi van 50 euro opgevouwen onder de pinautomaat in plaats van in de fooienpot. Verduistering of vermoeidheid?

De campingeigenaren zijn overtuigd van het eerste. Zij zijn erbij als een klant tegen sluitingstijd zijn rekening betaalt en daarbij 50 euro fooi geeft. Tot hun verbazing treffen ze het briefje van 50 daarna niet aan in de fooienpot. Ze gaan verhaal halen bij de medewerker, die aangeeft dat de fooi nog ergens bij de pinautomaat ligt. Dat klopt inderdaad, maar de eigenaren gaan terug naar de caravan van de man om hem op staande voet te ontslaan. Hij gaat er niet tegenin en verlaat diezelfde nacht nog de camping.

Twee dagen later vecht hij het ontslag aan wegens gebrek aan dringende reden. Hij was vermoeid na 16 uur werken en is simpelweg vergeten het geld in de fooienpot te doen.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant geeft hem gelijk. In hoger beroep vindt het hof Den Bosch de handelswijze weliswaar onlogisch – de fooienpot stond binnen handbereik – maar voor ontslag op staande voet is meer nodig dan een verdenking. Bovendien was het na middernacht en kan de medewerker door vermoeidheid onlogische keuzes hebben gemaakt. Er is volgens het Hof niet genoeg bewijs voor kwade bedoelingen, dus het ontslag is nietig.

www.rechtspraak.nl ECLI:NL:GHSHE:2017:2173
    • Nelleke Koops