Venezuela wil ‘verraders van vaderland’ vervolgen

Mensen die de economische sancties van de VS steunen, worden door de partij van Maduro vervolgd.

Foto Reuters

Venezuela gaat mensen vervolgen die de economische sancties van de Verenigde Staten steunen. Dat heeft de grondwetgevende vergadering, die volledig bestaat uit aanhangers van president Nicolás Maduro, dinsdag besloten, meldt AP. De mensen die de sancties steunen worden door de partij van Maduro “verraders van het vaderland” genoemd.

Vorige week kreeg Venezuela economische sancties opgelegd van de VS, waardoor Amerikaanse bedrijven geen nieuwe zaken meer mogen doen met met staatsoliebedrijf PDVSA. President Maduro noemde de sancties illegaal en gemaakt om het land te laten verstikken. Daarop besloot de wetgevende vergadering om “de personen die de immorele acties tegen de Venezolaanse staat en zijn inwoners steunen, te veroordelen voor verraad”.

Lees ook ons profiel van de president: Maduro danst de salsa, terwijl de bevolking vecht voor vrijheid

Omstreden wijziging

De Verenigde Staten kondigden de sancties af nadat Maduro begin deze maand de omstreden grondwetgevende vergadering had ingesteld. Hiermee wordt het parlement buitenspel gezet en krijgt de president meer macht. Als reactie lieten de ministers van Buitenlandse Zaken van zeventien landen, waaronder Brazilië, Canada, Mexico en Argentinië, weten deze grondwetgevende vergadering niet te zullen erkennen.

Volgens Maduro is de vergadering bedoeld om het volk meer macht te geven en te zorgen voor vrede en stabiliteit. In de vergadering zitten alleen aanhangers van de president.

Lees ook: Venezuela stevent af op dictatuur

‘Democratie bijna verdwenen’

De Verenigde Naties zijn in een woensdag verschenen rapport zeer kritisch. Het harde optreden tijdens de demonstraties tegen de regering wijzen volgens de VN op “het bestaan van een beleid om politieke tegenstanders te onderdrukken en angst te zaaien onder de bevolking om demonstraties te voorkomen”.

Tijdens deze demonstraties zijn in totaal 124 doden gevallen. Volgens het rapport is de geheime dienst verantwoordelijk voor 46 van de doden en de colectivos, paramilitaire bendes die tegenstanders van het regime uitschakelen, voor 27 doden. De verantwoordelijk rond de dood van de anderen moet nog worden vastgesteld.

Hoofd van de VN-commissie voor Mensenrechten Zeid Ra’ad al-Hussein zei tijdens een persconferentie dat de democratie in Venezuela “nauwelijks meer in leven” is.

“De afgelopen tijd hebben we een erosie gezien van het democratisch leven in Venezuela”.

Crisis

Het land verkeert al bijna twee jaar in een crisis: er is een groot voedseltekort, de inflatie loopt op en er is een tekort aan medicijnen. De protesten tegen de autocratische regering van Maduro werden met harde hand neergeslagen en leden van de oppositie zijn gevlucht of gevangen gezet.