Veiligheidsraad

Geen nieuwe sancties na raketproef Noord-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de Noord-Koreaanse raketlancering over Japan van dinsdag veroordeeld. De raad nam in een spoedzitting een verklaring aan waarin sprake was van een ‘schandelijke’ actie en riep Pyongyang op te stoppen met provocaties. Dinsdag vuurde Noord-Korea een middellangeafstandsraket af die over Japan vloog en ruim 1.100 kilometer ten oosten van dat land in zee terechtkwam.

De door de Verenigde Staten opgestelde verklaring werd unaniem aangenomen. Japan en Zuid-Korea pleitten voor nieuwe sancties, maar China en Rusland verzetten zich daar tegen. Zij vinden dat alleen tests met langeafstandraketten een bedreiging vormen.

Noord-Korea noemde de raketproef een reactie op de gezamenlijke militaire oefeningen van de Verenigde Staten en Zuid-Korea. De lancering zou volgens het Koreaanse bewind de eerste stap zijn in de aanval op Guam, een Amerikaans eiland in de Grote Oceaan. Leider Kim Jong-un kondigde woensdag aan dat in de komende tijd meerdere raketoefeningen in de richting van de Grote Oceaan zullen plaatsvinden.

De Veiligheidsraad riep alle landen op de huidige sancties tegen Noord-Korea te steunen. Nadat Noord-Korea in juli twee tests met langeafstandsraketten had uitgevoerd, legden de VN het land nieuwe sancties op. Er kwam een exportverbod op onder meer steenkool, ijzer, lood en vis en schaaldieren. Ook werd afgesproken dat landen geen Noord-Koreaanse arbeidskrachten meer mogen aannemen en dat er geen nieuwe samenwerkingsverbanden met het land mogen worden aangegaan.

De Amerikaanse president Donald Trump herhaalde dinsdag zijn waarschuwing dat in reactie op de Noord-Koreaanse dreiging nog steeds „alle opties op tafel liggen”. (Reuters, AP)