Tweet Vlaamse overheid leidt tot politieke storm over hoofddoekjes

Diversiteitsbeleid Vlaanderen De Vlaamse minister van Gelijke Kansen is in het nauw door een inconsistent beleid over hoofddoekjes. Mogen die nu wel of niet?

De tweet die tot de discussie leidde.
De tweet die tot de discussie leidde. Beeld Twitter

Mag een hoofddoek nu wel of niet bij de Vlaamse overheid? Een verbod is er niet, toch is er sinds deze week onduidelijkheid over. En dat allemaal vanwege één tweet.

Maandag werd de tweet uitgestuurd: een vacature voor nieuwe beleidsmedewerkers, begeleid door de foto van een vrouw met hoofddoek. Het kwam de overheid op verontwaardigde reacties te staan. Een teken van voortschrijdende islamisering, zeiden sommigen. Vele anderen vroegen zich vooral af of zo’n religieuze uiting wel bij de overheid past.

Met dat laatste bleek de verantwoordelijk minister Liesbeth Homans (Gelijke Kansen, N-VA) het in elk geval eens. „De dienstverlening van de Vlaamse overheid aan de burgers moet neutraal zijn en als neutraal ervaren worden”, legt haar woordvoerder Toon De Block uit. Dus werd de tweet dinsdag verwijderd.

De Vlaams-nationalistische N-VA heeft zich als rechts-liberale partij eerder kritisch uitgelaten over de islam en over hoofddoeken bij ambtenaren. Maar door de verwijdering van de tweet lijkt Homans nu niet helemaal op één lijn te liggen met de afdeling Diversiteit van haar eigen ministerie.

De vrouw op de foto is namelijk niet zomaar een model, ze ís al werknemer bij de Vlaamse overheid. Ze neemt deel aan een diversiteitscampagne die al sinds 2016 loopt. De foto van de vrouw, Amina Semlali, belandde in een algemene overheidsdatabank en zo ook in de tweet.

Semlali werkt als bemiddelaar bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). Mét hoofddoek. Op een pagina die wel nog gewoon online staat, schrijft ze: „Zelf draag ik een hoofddoek. In het verleden heb ik al ondervonden dat werkgevers dat soms verbieden. Ik voelde me daar echt niet goed bij. Bij VDAB kan ik mijn hoofddoek dragen, daar is dat geen punt. Dat ik mijn werk goed doe, dat is het punt.”

Homans krijgt nu het verwijt dat haar besluit racistisch is en dat ze heeft toegegeven aan „vuilspuiterij”. „Mogelijk uit electorale overwegingen”, omdat met name haar eigen N-VA flinke kritiek van potentiële kiezers krijgt, zegt christen-democratisch CD&V-parlementslid Ward Kennes in De Standaard.

De Block benadrukt: „Uiteraard vinden we diversiteit binnen de Vlaamse overheid belangrijk.” Door het gebruik van de foto in het kader van een algemene vacature wordt volgens de woordvoerder echter „een fout verwachtingspatroon gecreëerd” en het beeld gegeven dat „iedereen in om het even welke functie binnen de Vlaamse overheid religieuze symbolen zou kunnen dragen”.

Het probleem is: in welke functies dat dan wel of niet zou mogen, is niet duidelijk. Bij de Vlaamse overheid geldt op dit moment geen algemeen verbod op het dragen van religieuze symbolen en dus ook niet op hoofddoeken. De regering laat het, zo zegt De Block, aan de leidende ambtenaren om invulling te geven aan de neutraliteit. Over het algemeen betekent dit dat een ambtenaar met hoofddoek in de ‘backoffice’ moet kunnen, maar dat het aan het loket gevoeliger ligt. Maar keiharde regels zijn er niet. Semlali schrijft bijvoorbeeld op een dag „heel wat mensen te zien”. De vacaturetweet die verwijderd werd, ging juist weer niet over een loketfunctie. Moet Semlali vrezen voor haar baan? Door de verwijderde tweet is daar nu plots onduidelijkheid over.