Turkije boos om aanklachten tegen bewakers

Vijftien bewakers van Erdogan moeten voor de rechter verschijnen. In mei vochten ze in Washington met demonstranten.

Politie in juni in de straat voor het huis van de ambassadeur in Washington af nadat een gevecht was uitgebroken tussen demonstranten en beveiligers van de Turkse president.
Politie in juni in de straat voor het huis van de ambassadeur in Washington af nadat een gevecht was uitgebroken tussen demonstranten en beveiligers van de Turkse president. Foto Dave Clark/AFP

Turkije heeft woensdag boos gereageerd op de aanklachten van een Amerikaanse rechtbank tegen Turks beveiligingspersoneel dat in mei betrokken was bij een vechtpartij in Washington. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de aanklachten “bevooroordeeld”.

De Turken hebben de Amerikaanse ambassadeur op de gang van zaken aangesproken, meldt Reuters. Dinsdag stelde een Amerikaanse rechter negentien mensen in staat van beschuldiging, onder wie vijftien Turkse veiligheidsmedewerkers, voor de knokpartij die in mei uitbrak tussen demonstranten en bewakers van president Erdogan.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei “in de sterkst mogelijke bewoordingen” te protesteren tegen de aanklachten. De beveiligers zijn niet meer in de Verenigde Staten, dus het is onwaarschijnlijk dat de aanklachten directe consequenties zullen hebben.

Lees ook: Arrestaties voor Turkse knokpartij in Washington

De Turkse president was in mei op staatsbezoek in de VS. Voor de woning van de Turkse ambassadeur in Washington ontstond een vechtpartij toen mannen in zwarte pakken op de anti-Erdogandemonstranten afstormden. Tijdens het gevecht raakten elf mensen gewond. De politiechef van Washington noemde het incident een “wrede aanval” op vreedzame protesten.

Beelden van de vechtpartij:

Correctie (31 augustus 2017): In een eerdere versie van dit bericht stond dat een jury de beveiligers aanklaagde. Dat moest een Amerikaanse rechter zijn.

    • Guus Ritzen