Tsjetsjeense lhbt’s sneller toegelaten

Volgens staatssecretaris Dijkhoff is er in Tsjetsjenië sprake van “systematische vervolging van lhbt’s”.

Amnesty International en COC Nederland bieden 45 duizend handtekeningen aan bij de Russische ambassadeur gesteund met honderd zwarte ballonnen. Foto ANP

Tsjetsjeense lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (lhbt’s) die asiel aanvragen in Nederland krijgen voortaan sneller een verblijfsvergunning. Demissionair staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff voert de maatregel in omdat er in het land volgens hem sprake is van “systematische vervolging van lhbt’s”, schrijft hij woensdag aan de Tweede Kamer.

Dijkhoff spreekt over “ongeremde homohaat” in Tsjetsjenië. De Tsjetsjeense lhbt’s lopen volgens hem zowel binnen als buiten het land het risico vermoord te worden. Als een Tsjetsjeense lhbt hier asiel aanvraagt, voert de Immigratie- en Naturalisatiedienst gesprekken met de asielzoeker om vast te stellen dat hij of zij de waarheid spreekt. Zo ja, dan verleent de IND voortaan een verblijfsvergunning. Voorheen moest eerst individueel worden vastgesteld of je als lhbt uit Tsjetsjenië echt bescherming nodig had. Dat hoeft nu niet meer.

Lees ook: Alarm over homovervolgingen in Tsjetsjenië

Mensenrechtenactivisten zijn zeer ongerust over het lot van homo’s in Tsjetsjenië na berichten over grootschalige vervolging en marteling van homoseksuele mannen in de Noord-Kaukasische deelrepubliek. Begin april meldde de Russische krant Novaja Gazeta dat tientallen mannen zijn opgepakt vanwege hun geaardheid, van wie drie zelfs zijn omgekomen tijdens martelsessies in geheime detentiecentra.

Een woordvoerder van de Tsjetsjeense president deed de aantijgingen af als “absolute leugens”. Homoseksuelen in Tsjetsjenië zouden volgens hem helemaal niet bestaan.

In zijn brief aan de Kamer wijst Dijkhoff ook een nieuwe categorie aan als risicogroep: politieke activisten en andere personen die kritiek leveren op het Russische regeringsbeleid. Dat zij nou een risicogroep vormen, houdt in dat wanneer een asielzoeker aannemelijk maakt dat hij problemen heeft ondervonden door het uiten van kritiek op het Russische regeringsbeleid, bijvoorbeeld als journalist, de IND snel zal handelen om een asielvergunning toe te kennen.

Dijkhoff schrijft dat de vrijheid van meningsuiting in Rusland steeds meer in gedrang komt. De Russische overheid treedt volgens hem repressief op tegen activisten, die vaak worden gearresteerd of zelfs vervolgd.

Lees ook: Organisaties: Nederland doet te weinig voor Tsjetsjeense homo’s
    • Guus Ritzen