Rotterdam plaatst obstakels tegen aanslagen

Kwetsbare gebieden in de stad worden beschermd met onder meer bloembakken, fietsenrekken en verhoogde stoepranden.

Plantenbakken werden uit veiligheidsoverwegingen voor de Markthal in Rotterdam geplaatst.
Plantenbakken werden uit veiligheidsoverwegingen voor de Markthal in Rotterdam geplaatst. Foto Robin Utrecht/ANP

Rotterdam gaat maatregelen nemen om aanslagen met voertuigen te voorkomen. Op meerdere locaties in de stad worden obstakels neergezet in de vorm van onder meer bloembakken, fietsenrekken en verhoogde stoepranden. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.

Rotterdam kreeg onlangs te maken met terreurdreiging toen een concert in de Maassilo werd afgelast vanwege een dreigbericht. De verdachte in die zaak, de Brabantse Jimmy F., wordt nog zeker twee weken langer vastgehouden, zo werd later op woensdag bekend.

Op voetpaden in de Witte de Withstraat en de Meent worden obstakels geplaatst. Ook bij de herinrichting van de Coolsingel zal met de nieuwe veiligheidsmaatregelen rekening worden gehouden. Deze plekken kwamen na onderzoek, dat in opdracht van de gemeente werd uitgevoerd, als meest kwetsbare plaatsen naar voren. Het centrale plein van Rotterdam Centraal is al beveiligd.

Lees ook over de Rotterdamse terreurdreiging in de Maassilo: Jimmy F.: terrorist of amateurspion?

Nice, Berlijn, Barcelona

De maatregelen worden genomen naar aanleiding van de aanslagen in onder meer Nice, Berlijn en Barcelona waarbij terroristen in busjes op menigtes inreden.

Sinds vorige week staan in winkelcentra Alexandrium en de Markthal al betonnen blokken voor de ingang. Deze werden geplaatst door de Franse eigenaar van de winkelcentra Klépierre.

De gemeente Amsterdam meldde vorige week dat ook in die stad wordt onderzocht of er op bepaalde drukke plekken extra maatregelen moeten worden genomen.