Rijksuniversiteit Groningen

Universiteit past plan aan voor Chinees filiaal

Het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen trekt het voorstel in om een filiaal op te richten in de Chinese stad Yantai. Een meerderheid van de universiteitsraad had vorige week aangekondigd tijdens de vergadering komende donderdag tegen het voorstel te stemmen. In dit medezeggenschapsorgaan zijn studenten en personeel van de universiteit vertegenwoordigd. In overleg met de raad wordt het voorstel aangepast. De nieuwe versie wordt dan in oktober bij de dan nieuw aangetreden universiteitsraad in stemming gebracht. De universiteit wil volgend jaar al in Yantai een branch campus van start laten gaan. Daar kunnen Chinese studenten een Groningse bachelor, mastersgraad of PhD bij de faculteiten science en engineering of ruimtewetenschappen halen. In de raad is zowel de personeelsfractie als de studentenfractie Lijst Calimero om verschillende redenen tegen het huidige voorstel. Yantai betaalt alle kosten voor drie jaar, maar er zouden financiële onzekerheden zijn voor het geval de samenwerking niet kan worden voortgezet door bijvoorbeeld tegenvallende interesse of beperkingen van de academische vrijheid. Ook moet de minister van Onderwijs de voorwaarden voor internationale samenwerking nog regelen. (NRC)