Profiel van een hondenbaan

Wie een vriend zoekt in Washington, neme een hond, zei de Amerikaanse president Truman ooit. Nu de Franse president een asielhond in het Elysée heeft verwelkomd rijst de vraag: welk profiel hoort bij de vacature van first dog?

Representatief voorkomen

Is het vanwege hun vriendelijke, rustige uitstraling dat Franse presidenten – meestal – een labrador kozen? Zij maakten in elk geval een betrouwbaarder indruk dan het witte maltezertje van Jaques Chirac, dat door te happen naar het baasje bewees dat zijn naam Sumo toch niet zo misplaatst was. Een kuitenbijtertje, maar ongeschikt voor het ambt.

Goede neus voor verhoudingen

De bastaard van Macron – half labrador, half griffon – is weliswaar van eenvoudige komaf, maar ontving de Nigerese president Issoufou vriendelijk. Dat dit zelfs voor een labrador niet vanzelfsprekend is, liet Koni, van de Russische president Poetin, zien bij de Duitse hondenhater Merkel. Het in het kruis steken van de snuit bij een wereldleider geldt als diskwalificatie voor de functie – ook omdat excuses van het baasje als ongeloofwaardig zullen worden geïnterpreteerd.

Goedgehumeurd

Buddy, de labrador van Bill Clinton, was trouw aan zijn ontrouwe baasje tot zijn laatste snik. Zelfs toen iedereen genoeg had van de sekscapades van zijn baasje, bleef hij vrolijk met hem op de bank naar 101 Dalmatiërs kijken.

Groot incasseringsvermogen

De honden van Lyndon B. Johnson moesten ondergaan dat ze, in plaats van met een echte naam, met Him en Her werden aangesproken. En dan maakte Johnson er ook nog een gewoonte van de beagles aan hun oren op te tillen. Tegenover deze vernederingen stonden uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals zwemmen in de White House pool.

Diplomatiek

De Russische ruimtehond Strelka baarde een pup die Puschinka werd genoemd – Fluffy in goed Amerikaans. Het witte rasloze hondje had als cadeau van Sovjet-leider Chroesjtsjov aan president Kennedy van grote diplomatieke waarde kunnen zijn, maar ontbeerde daarvoor het karakter. Toen hij eens gromde naar presidentsdochter Caroline gaf ze het hondje een rotschop – Koude Oorlog in het klein.

Loyaal

Van de first dog wordt vooral loyaliteit aan de baas verwacht. Loyaliteit aan het ambt is meer iets voor katten. Downing Street 10 heeft een indrukwekkende reeks Chief Mousers to the Cabinet Office. Wilberforce diende vier premiers, de huidige huiskat Larry werd al onder Cameron aangesteld.

Geen 9-tot-5-mentaliteit

De terriër Lennu is wereldberoemd, vooral omdat hij als first dog van Finland overal mee naartoe moet. Hij is de eerste niet. De Duitse herder Tut liet voortdurend zijn snuit zien tijdens de presidentscampagne van Herbert Hoover. Het deed Hoovers imago goed, maar het vroeg van de hond 24/7-dienstbaarheid. Hetzelfde gold voor Fala, de terriër van Roosevelt. Waarschijnlijk de enige first dog met een eigen secretaresse en een presidentieel graf.

    • Martine Kamsma