Vijftal vervolgd voor mishandelen homostel

De vijf minderjarige jongens moeten in december voor de Arnhemse rechtbank verschijnen.

Het mishandelde stel, Jasper en Ronnie Vernes-Sewratan, tijdens een demonstratie tegen homogeweld in april.
Het mishandelde stel, Jasper en Ronnie Vernes-Sewratan, tijdens een demonstratie tegen homogeweld in april. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Het Openbaar Ministerie gaat vijf minderjarige verdachten vervolgen voor de mishandeling van een homostel in Arnhem begin april. Dat meldt het OM woensdagavond in een persbericht.

De vijf verdachten moeten in december voor de jeugdrechter in Arnhem verschijnen. Het gaat om drie jongens van zestien jaar en een veertien- en vijftienjarige. Welke strafbare feiten aan de verdachten ten laste gelegd worden, maakt het OM binnenkort bekend. Het OM verdacht hen begin april van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en openlijke geweldpleging.

Lees ook: Krassen op beeld van tolerant Nederland

De verdachten zouden op de Nelson Mandelabrug vlak bij het centrum van Arnhem twee homoseksuele mannen hebben aangevallen omdat ze hand in hand liepen. De politie sprak van “sterke aanwijzingen” dat het stel werd mishandeld vanwege hun geaardheid. De verdachten ontkenden dit eerder. Bij de aanval raakte een van de slachtoffers vier tanden kwijt nadat hij met een betonschaar werd geslagen.

Lees ook: Ernstige vorm van geweld tegen homostel in Arnhem

In april werd een van de verdachten door de politie opgepakt, de vier anderen melden zich daarna. Dat de verdachten nu vervolgd worden voor de mishandeling, was nog niet eerder bekend. Ze hebben geen strafblad.

Lees ook: Slachtoffer Arnhem: ‘Ze hebben al mijn voortanden eruit geslagen!’

De zaak haalde wereldwijd het nieuws vanwege de ernstige vorm van homohaat. Naar aanleiding van de mishandeling werd in Nederland de actie #allemannenhandinhand gestart waarbij (bekende) mannen zich hand in hand lieten fotograferen.