Modekwestie: overhemd in of over de broek?

Op straat en op tv dragen mannen zowel hun overhemd over als in de broek. Maar wat is stijlvol om te doen?

Foto Istock

De kwestie:

Ik draag graag overhemden, maar moet ik ze in of over mijn broek dragen? Op straat en op tv zie ik beide opties. Wat is stijlvol om te doen?
Dat vraagt D. Huffels uit Utrecht.

Het antwoord:

Het overhemd uit de broek is een heikele kwestie. Wat bij de een prettig nonchalant staat, doet bij de ander aan als die typische – en naar mijn mening niet bepaald stijlvolle – vrijmibo-look. U weet wel, wat mannen aanhebben die het op vrijdag na het werk op een drinken zetten: een pakkenoverhemd dat zonder jasje en das en over de broek wordt gedragen om zo te laten zien dat de werkweek erop zit.

Lees ook: Als een tweedehandsje al vaak is gewassen, is de kwaliteit dan nog wel goed?

Om dat te voorkomen, doet u er goed aan sportievere modellen van een dikkere stof te kiezen als u het hemd uit de broek wilt, en wit en lichtblauw te vermijden. Denk aan een hemd van dunne corduroy, denim, chambray, anderszins dikkere katoen of wol. Dat soort overhemden is eigenlijk zelfs beter uit dan in de broek: prettig nonchalant, maar verzorgder dan bijvoorbeeld een sweatshirt. Doe er vooral een T-shirt onder dat er niet uitziet als ondergoed en zorg ervoor dat het overhemd niet te lang is, want dat ziet er snel sloom uit.

Als u een pak draagt, zou ik er bijna altijd voor kiezen het overhemd in de broek te dragen. Maar het blijft een kwestie van uitproberen en kritisch in de spiegel kijken. Bij twijfel zou ik zeggen: houd het in de broek. Dat geldt eigenlijk voor wel meer dingen.