Opinie

    • Jutta Chorus

Maak vooral geen haast met die formatie

None

De PvdA dreigt het kabinet te verlaten als op de begroting geen extra geld voor de leraren komt. De VVD wil niks beloven, want die onderhandelt al over een nieuw kabinet, en zullen de nieuwe begrotingspartners dat wel goed vinden? Waarom heb ik het gevoel dat de politici vooral met partijbelangen op de vierkante millimeter in de weer zijn?

In de rest van de wereld zijn machthebbers bezig met belangen op grotere schaal. Meltem Kaya, raadslid voor D66 in Amsterdam, twitterde: „Bizar, hoor ik net van mijn ouders dat Erdogan een stuk grond van ons heeft afgenomen in Turkije.” Kaya is aleviet, groeide op in Ankara en bracht de weekends door in het alevitische dorp Avdullah. Grootmoeder ploegde het droge land, de nichten en neefjes zaten onder de bomen op de heuvel. Ze dronken karnemelk en aten zure pruimen in zout gedoopt.

Haar grootouders stierven en Kaya reisde met haar moeder haar vader achterna naar Aalten. Het stuk land bleef hun eigendom. Nu zit ze in haar mantelpak in het directiekantoortje van de geboortekliniek in Amsterdam-West. Ze toont de brief van het Turkse ministerie van Landbouw die haar ouders in Nederland ontvingen: het perceel van 5.000 m2 in Avdullah wordt niet langer bewerkt en dus neemt de staat het in bezit. Eerder kregen ze net zo’n brief over het land van haar moeders ouders in hetzelfde dorp.

Ze denkt aan de plakken ingedikte tomaten met yoghurt en kruiden die ze droogden in de zon. In de winter smolt haar oma die tot soep. In de gemeenteraad zet ze zich nu in voor de bestrijding van soa’s en voor de aanstelling van au pairs voor ouderen.

Die halve hectare Turkse grond maakt haar niet uit, zegt ze. Wel dat Erdogan weer laat zien dat hij alleen eenvormigheid verdraagt. Turkije wordt gelijkgeschakeld. „Na de Koerden zijn nu de alevieten aan de beurt”, zegt Kaya. De Turkse krant Cumhuriyet citeerde onder de kop ‘Alevieten kunnen niet langer in overheidsdienst werken’ de onderminister van Binnenlandse Zaken: „Waarom zou je dit soort mensen aannemen als ze niets te maken hebben met ons, soennieten?”

Ik bel Turks-Nederlandse alevieten, in Leidsche Rijn, in Hoofddorp, in Rotterdam, in Enschede. Van iedereen blijkt de grond onteigend. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kent de maatregel niet. En wat zou het ook uitmaken, zegt Meltem Kaya: „Erdogan handelt volgens zijn eigen wet.”

Informateur Gerrit Zalm acht het „niet aannemelijk” dat er voor Prinsjesdag een kabinet is. Ik zou zeggen: vooral geen haast mensen.

Jutta Chorus (j.chorus@nrc.nl) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.
    • Jutta Chorus