Kelderman krijgt podium in zicht na zware afvalrace

Waar de ene na de andere klassementsrenner moest afhaken, wist Kelderman klassementsleider Chris Froome op de slotklim bij te benen.

Kelderman (links) komt over de streep in gezelschap van Chris Froome en Vincenzo Nibali (rechts).
Kelderman (links) komt over de streep in gezelschap van Chris Froome en Vincenzo Nibali (rechts). Foto Jose Jordan/AFP

Wilco Kelderman heeft woensdag goede zaken gedaan in de Ronde van Spanje. Terwijl de ene na de andere renner uit de top tien op de slotklim moest afhaken, slaagde de Nederlander van Team Sunweb erin klassementsleider Chris Froome en uitdager Vincenzo Nibali bij te benen. Kelderman maakt daardoor een flinke sprong in het klassement.

Na elf van de 21 etappes staat de 26-jarige renner nu op de vijfde plaats in de stand, met het podium binnen handbereik. De achterstand op nummers vier en vijf, Esteban Chaves en David de la Cruz, bedraagt slechts vier seconden en één seconde. De afstand tot rodetruidrager Chris Froome is daarentegen een stuk groter: 2.37 minuten.

Lees ook het profiel dat NRC onlangs schreef: ‘Als iemand een grote ronde kan winnen, dan is het Wilco Kelderman’

Op de lange slotklim naar observatorium van Calar Alto kreeg Kelderman het heel even moeilijk toen Nibali en Alberto Contador uit de favorietengroep wegsnelden. Hij wist zich echter vrij snel te herstellen en het gat met de andere klassementsrenners te dichten. Niet lang daarna werden ook Contador en Nibali weer ingerekend door de groep.

Afvalrace

Verschillende concurrenten van Kelderman, tot woensdag elfde in het klassement, konden het tempo op dat moment al niet meer volgen. Onder meer Chaves, Fabio Aru en Tejay Van Garderen moesten de kopgroep laten gaan. Ook Nicolas Roche, Michael Woods en Adam Yates moesten al vroeg op de slotklim de groep met favorieten laten gaan.

Om de zege kon Kelderman overigens niet meedoen. Op de laatste steile meters moesten hij, Froome en Nibali passen toen Miguel Angel Lopez van Astana een versnelling plaatste. Voor Lopez is de ritwinst in de Vuelta de grootste zege uit zijn loopbaan, nadat de Colombiaan vorig jaar al de beste was in de Ronde van Zwitserland.

Ploegleider Arthur van Dongen van Sunweb toonde zich na afloop van de rit verguld over de prestaties van Kelderman, maar waarschuwde ook voor te veel enthousiasme. Tegenover ANP zei hij:

“Er vielen veel goede renners weg vandaag. Dat geeft wel aan dat er dagelijks nog veel kan gebeuren. En dat zal de komende anderhalve week ook zo zijn. Madrid is nog ver. Kelderman groeit in deze ronde. Nummer drie staat slechts vier seconden voor hem, maar van achteren komt er natuurlijk ook nog gevaar.”