Kabinet akkoord over begroting, toezegging over lerarensalarissen

Nog geen extra geld voor leraren, wel toezegging van “substantieel bedrag”

Foto Remko de Waal/ANP

Het demissionaire kabinet heeft overeenstemming bereikt over de begroting van 2018, zo maakte demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) woensdagmiddag bekend. In die begroting wordt nog geen extra geld uitgetrokken voor lerarensalarissen, zoals de PvdA eerder eiste. Wel is volgens Asscher toegezegd dat in de komende weken de begroting van volgend jaar alsnog wordt aangepast om de salarissen van leraren te verhogen. Met die toezegging kan Asscher op dit moment leven. Hij zegt er vertrouwen in te hebben dat later een “substantieel bedrag” voor lerarensalarissen wordt uitgetrokken.

Met deze oplossing laat Asscher zijn eis dat in de begroting een concreet bedrag met extra geld voor leerkrachten zou moeten staan varen. Die eis zorgde eerder voor problemen bij het opstellen van de begroting. Hoewel de VVD niet perse tegen was, vond die partij dat een nieuw kabinet over nieuw beleid moet besluiten en dus niet de demissionaire coalitie. Deze week leek een crisis te ontstaan omdat CDA, D66 en ChristenUnie nog geen extra geld wilden toezeggen. De onderhandelingen over de financiën tussen de vier formerende partijen zouden nog niet zo ver gevorderd zijn dat ze harde afspraken over extra geld voor leraren kunnen maken.

Lees ook: Politiek heeft nauwelijks invloed op lonen op school

‘Geen fooi’

Die crisis is nu in de kiem gesmoord. Asschers dreigement om de PvdA-minister uit het demissionaire kabinet terug te trekken is van tafel. Gesprekken met de formerende partijen hebben de demissionair PvdA-minister naar eigen zeggen gesterkt in de overtuiging dat zij een voor hem acceptabel bedrag zullen uittrekken voor het verhogen van de lerarensalarissen. Een precies bedrag wilde Asscher niet noemen, maar volgens hem zal het “substantieel” zijn en “geen fooi”.

Premier Mark Rutte (VVD) benadrukte na afloop van de begrotingsraad blij te zijn dat de kwestie “in goede sfeer” is opgelost. Ook Rutte zei blij te zijn dat er “substantieel iets gaat gebeuren” met de lerarensalarissen. Volgens Rutte heeft hij de PvdA een “inspanningsbelofte” gedaan en wordt er met “aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” extra geld uitgetrokken. Een garantie kon hij niet geven: dan had het immers wel in de begroting gestaan, aldus de premier. Maar: “Het vertrouwen is ergens op gebaseerd”.

    • Clara van de Wiel