Kabinet akkoord over begroting, toezegging over lerarensalarissen

Nog geen extra geld voor leraren, wel toezegging van “substantieel bedrag”

Foto Remko de Waal/ANP

Het demissionaire kabinet heeft overeenstemming bereikt over de begroting van 2018, zo maakte demissionair minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken, PvdA) zojuist bekend. In die begroting wordt géén extra geld uitgetrokken voor lerarensalarissen, zoals de PvdA eerder eiste. Wel is volgens Asscher toegezegd dat later nog geld uitgetrokken wordt voor de salarissen van leraren. Met die toezegging kan Asscher op dit moment leven omdat hij er vertrouwen in heeft dat later een “substantieel bedrag” voor lerarensalarissen wordt uitgetrokken.

Met deze oplossing laat Asscher zijn eis dat in de begroting een concreet bedrag met extra geld voor leerkrachten zou moeten staan varen. Die eis zorgde eerder voor problemen bij het opstellen van de begroting. Hoewel de VVD niet perse tegen was, vond die partij dat een nieuw kabinet over nieuw beleid moet besluiten en dus niet de demissionaire coalitie. Deze week leek een crisis te ontstaan omdat CDA, D66 en ChristenUnie nog geen extra geld wilden toezeggen. De onderhandelingen over de financiën tussen de vier formerende partijen zouden nog niet zo ver gevorderd zijn dat ze harde afspraken over extra geld voor leraren kunnen maken.

Die crisis is nu in de kiem gesmoord. Gesprekken met de formerende partijen hebben Asscher naar eigen zeggen gesterkt in de overtuiging dat zij een voor hem acceptabel bedrag zullen uittrekken voor het verhogen van de lerarensalarissen. Een precies bedrag wilde Asscher niet noemen, maar volgens hem zal het “substantieel” zijn en “geen fooi”.

    • Clara van de Wiel