Hamas roept VN op om blokkade Gaza op te heffen

Secretaris-generaal Guterres is op werkbezoek in het gebied om de vredesonderhandelingen weer op gang te brengen.

Antonio Guterres arriveert woensdag bij een persconferentie tijdens een werkbezoek aan Israël en Gaza.
Antonio Guterres arriveert woensdag bij een persconferentie tijdens een werkbezoek aan Israël en Gaza. Foto Adel Hana/AP Photo

Hamas heeft de secretaris-generaal van Verenigde Naties António Guterres woensdag opgeroepen tot het opheffen van de Israëlisch-Egyptische blokkade van de Gazastrook. Dit is volgens Hamas nodig om de humanitaire crisis te stoppen. Dat meldt persbureau AFP.

Lees ook: Geen water, geen stroom, Gaza is al onbewoonbaar

Volgens de leiders van de Palestijnse beweging is het opheffen van de blokkade de enige manier om een einde te maken aan de humanitaire crisis in het gebied. Ook deed Hamas een appèl aan Guterres om druk uit te oefenen op Israël zodat het Palestijnse gevangenen vrijlaat. Tijdens een persconferentie sprak VN-baas Guterres van “een van de ergste humanitaire crisissen die hij in vele jaren heeft gezien”. Tijdens het bezoek maakte Guterres een helikoptertour langs de grens tussen Israël en Gaza. Danny Danon, de Israëlische VN-ambassadeur, en generaal Aviv Kochavi waren hierbij aanwezig.

Lees ook: Guterres officieel benoemd als secretaris-generaal VN

Het is Guterres’ eerste werkbezoek aan het gebied sinds hij eerder dit jaar als secretaris-generaal van de VN werd geïnstalleerd. Doel van het bezoek is om de vredesonderhandelingen tussen Israël en Palestina weer op gang brengen. Vanwege de machtsovername van Hamas onderwerpt Israël Gaza al tien jaar aan een blokkade. Bijna geen inwoner mag Gaza verlaten. Israël bepaalt welke goederen worden in- en uitgevoerd. Volgens critici komt dit collectief straffen van de twee miljoen inwoners van Gaza neer op een oorlogsmisdaad.

    • Maartje Geels