Gelderland wil geen nieuwe geiten meer

Uit onderzoek bleek dat omwonenden van geitenhouders een verhoogd risico hebben op longontsteking.

Foto ANP

Gelderland heeft de geitenhouderij op slot gezet. Vanaf per direct is het verboden voor nieuwe geitenboeren zich er te vestigen, zich uit te breiden of de oppervlakte van de dierenverblijven te vergroten.

Aanleiding voor de maatregel is recent onderzoek waaruit bleek dat omwonenden van geitenhouders een verhoogd risico hebben op longontsteking. Noord-Brabant kondigde in juli een zelfde soort verbod aan. Dat Gelderland hier nu ook mee komt, is een reactie op het Brabantse besluit - ze verwachten dat veel geitenboeren naar de oostelijke provincie willen uitwijken. De stop geldt een half jaar.

Verhoogd risico

“Wij kiezen voor deze maatregel omdat nog niet duidelijk is wat de oorzaak is voor het verhoogde risico voor omwonenden; zit het in mest, het transport, het voer, de stal etcetera? Het Rijk gaat dat nader onderzoeken en dat onderzoek geeft straks ook aanknopingspunten voor andere maatregelen”, zegt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk in een verklaring op de site van de provincie. De Gelderse geitenhouderij groeide de afgelopen drie jaar 26 procent, tegen 16 procent in heel Nederland.

In Gelderland wonen bijna 116 duizend geiten, een vijfde van alle Nederlandse geiten. Noord-Brabant is met ongeveer 163 duizend van de dieren de geitrijkste provincie van Nederland, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

    • Guus Ritzen