Euro op zijn sterkst sinds begin 2015

Wisselkoers De orkaan Harvey, een Noord-Koreaanse raket en twijfels over het tempo van de Amerikaanse centrale bank verzwakken de dollar.

De koers van de Amerikaanse dollar is dinsdag door 1,20 dollar per euro gebroken. Daarmee is de Amerikaanse munt het zwakste tegenover de euro sinds begin 2015. Op 20 december 2016 piekte de dollar nog tegenover de euro, op een koers van 1,0388 dollar per euro.

De directe reden voor de daling is de orkaan Harvey, die forse schade aanricht in de Amerikaanse staat Texas.

Belangrijker lijken de gevolgen op de middellange termijn voor het Amerikaanse monetaire beleid. De Amerikaanse centrale bank, de Federal reserve, leek al te twijfelen over het tempo waarmee zij het beleid normaliseert. Dat normaliseren houdt in dat de rente wordt verhoogd, en een begin wordt gemaakt met het verkleinen van de balans. Die balans is enorm opgeblazen door de grootscheepse aankoop van staatsleningen en andere leningen, en wordt ook nu met die aankopen is gestopt, nog steeds op peil gehouden.

De impact van Harvey kan de Fed doen besluiten om beslissingen daarover nog wat uit te stellen. Dat maakt de dollar minder aantrekkelijk. Daarbovenop kwam het nieuws over de raket die Noord-Korea over Japan afvuurde. De typische schrikreactie op de financiële markten is het zoeken van een veilig heenkomen in Amerikaanse staatsobligaties. Ook dat drukt de rente. Woensdagochtend herstelde de dollar enigszins, tot 1,1950 dollar per euro. De piek, dinsdag, lag op 1,2065.

De zwakte van de dollar kan gevolgen hebben voor het Europese monetaire beleid. De sterke euro kan, via de invoerprijzen, de inflatie drukken. Dat betekent dat de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag 7 september vergadert, de vooruitzichten voor de inflatie naar beneden bijstelt. Op basis daarvan kan dan ook in Europa een besluit over het beleid worden uitgesteld.

De ECB wil in de komende maanden de knoop doorhakken over het afbouwen van de inkoop van staatsleningen en andere leningen waarmee de centrale bank nog steeds bezig is. Op de financiële markten wordt verwacht dat die aankopen, nu nog 60 miljard euro per maand, worden verminderd.

De zwakte van de dollar is overigens niet beperkt tot de wisselkoers tegenover de euro. De zogenoemde dollar-index, waarin de munt is gewogen tegen een mandje van de belangrijkste valuta in de wereldeconomie, stond woensdagochtend op 92,52. Ook dat is de zwakste stand sinds begin 2015.