Eren Karayavuz brengt het dansgevoel in stoelen terug

Lichting 2017 Honderden kunstenaars studeerden af deze zomer. Wie springt eruit? Vandaag Eren Karayavuz van de AKI in Enschede.

Stoel van Eren Karayavuz. Hij wil houten stoelen weer iets van hun natuurlijke houding teruggeven.
Stoel van Eren Karayavuz. Hij wil houten stoelen weer iets van hun natuurlijke houding teruggeven. Foto Eren Karayavuz

Eren Karayavuz heeft ontdekt dat er in oude houten stoelen elegante wezens schuilen. Alleen wat houtiger. Oude keukenstoelen verzaagt en hermonteert hij zo dat ze een menselijke houding krijgen. De ene zit gezellig op een stapeltje kussens (de in blokken gezaagde zitting), de ander kletst met de benen over elkaar geslagen lekker bij. „Ik heb twee jaar op hiphopdansen gezeten”, vertelt Eren Karayavuz. „Ik weet hoe je bepaalde houdingen moet maken en ik wilde mijn dansgevoel terugbrengen in de stoel.”

Eren Karayavuz (30) studeerde op AKI Artez in Enschede af in de richting Fine Arts Sculpture. De stoel vond hij altijd al een mooi door mensen gemaakt object. „Vooral de vormen in oude houten stoelen. Na al die jaren in een woonkamer kunnen ze eigenlijk geen kant meer op, ze worden ouder en ouder. Door er een menselijke vorm in te brengen, bevrijd ik de stoel.”

Karayavuz zoekt vaak inspiratie in het bos. „Dan loop ik, maar ik kruip soms ook of proef het zand. Soms zie ik dan in een boom een houding die ik aan een stoel wil geven. Zo breng ik die stoel terug naar de natuur. Dan voelt de stoel ‘ooit ben ik hier gegroeid en nu kan ik terug’. Terug naar zijn roots.” Zijn examenpresentatie heette Mens en natuur. „Eigenlijk is het ‘De natuur in de mens’. Veel mensen gaan wandelen in de natuur, maar ik vind dat de natuur in de mens moet zitten. Ze moeten hun gevoel volgen en de paden vermijden. Dat doe ik zelf ook.” Op die kriskrastochten maakt hij onderweg soms kunstwerken. Op de examenexpositie had hij er eentje nagebouwd: een piramide van stammen in een cirkel. „Die sculpturen gaan puur om de vorm. Ik maak ze vaak spontaan. Soms voel ik ergens een warme energie die zegt dat ik er iets moet achterlaten. Het komt door de geuren en ook door de vormen van bomen. Je vraagt er niet om, het is er eigenlijk al.”

Hij heeft een video gemaakt waarin hij door het bos loopt, gekleed in het wit, gezicht en handen donker geschminkt om de nadruk te leggen op de houding van zijn lichaam. „In die video zie je eerst de stoel, dan mij, en dan kom ik als stoel tot leven en ga ik materialen aanraken. In de loop van het filmpje maak ik steeds snellere bewegingen. Aan het einde lig ik op de grond en dan draait de camera omhoog naar de wolken en dan zie je een paar takken. De zon schijnt in de camera alsof je bent beland op het mooiste moment van je leven.”

Op een camping tussen de dorpjes Eibergen en Rekken heeft Eren Karayavuz een ateliertje waar zijn sculpturen staan. „In de toekomst wil ik op de camping een kunstroute maken om en door obstakels heen zodat bezoekers kunnen voelen puur wat ik op dat moment voelde.”

Inl: Instagram: Depp_RN