In beeld

De duizenden gewonden van Venezuela

Al maanden wordt er in Venezuela fel gedemonstreerd tegen de regering van president Maduro. Volgens de Venezolaanse autoriteiten vielen daarbij tot nu toe ruim tweeduizend gewonden, mensenrechtenorganisaties gaan ervan uit dat het werkelijke aantal nog vele malen hoger ligt. En dat in een land waar medicijnen nauwelijks beschikbaar zijn - en anders een fortuin kosten.
Yolyter Rodriguez (56), een huisvrouw en moeder van drie, werd tijdens de protesten in april op haar hoofd geraakt door een blik traangas. Ze liep daarbij meerdere fracturen en hersenschade op.
Ueslei Marcelino/Reuters
“Ik protesteer tegen honger, voor vrijheid en voor nog een aantal andere redenen”, zegt Rodriguez tegen Reuters. “Het is het waard. Ik probeer de dingen positief te zien, ondanks dat ik er nu anders uitzie en ik niet dezelfde persoon meer ben. Ik ben daar een beetje verdrietig en boos om, maar ik ga nog steeds de straat op om te protesteren. We mogen niet opgeven.”
Ueslei Marcelino/Reuters
Jofre Rodriguez (18) liep fikse verwondingen aan zijn kaak op toen hij tijdens protesten in juni door een kogel werd geraakt. Hij moest geopereerd worden om de kogel te verwijderen die in zijn ruggenwervel was blijven steken.
Ueslei Marcelino/Reuters
Grote woede is er onder andere over de zeer omstreden grondwetgevende vergadering die Maduro onlangs instelde. Deze moet de Grondwet herschrijven en heeft daarbij meer macht dan het bestaande gekozen parlement, waar de oppositie de macht heeft. “Dit is een perverse manier van regering om hun macht te consolideren”, zegt Rodriguez tegen Reuters. “Het maakt me verdrietig mijn land zo te zien.”
Ueslei Marcelino/Reuters
Najhud Najhla Colina (23) vertelt Reuters dat ze in juni werd aangereden door een gepantserde wagen en gearresteerd. Daaraan hield ze meerdere verwondingen aan haar been over. Volgens haar sleurden agenten haar aan haar haren mee werd ze geslagen.
Ueslei Marcelino/Reuters
David Osorio (21), een docent Engels én student, werd naar eigen zeggen eveneens door een blik traangas geraakt, hij tijdens protesten in juli. Hij liep daarbij een schedelfractuur op en raakte blind aan zijn rechteroog. Hij gebruikt nu een tijdelijk oogprothese in afwachting van een behandeling.
Ueslei Marcelino/Reuters
Ingenieur-student Jesus Ibarra (19) ligt thuis op bed in Caracas. Volgens familieleden werd ook hij geraakt door een blik traangas waar door een deel van zijn schedel werd vermorzeld. Hij raakte bewusteloos en viel daarbij in de rivier Guaire. Nu heeft hij hersenschade en is zijn spraakvermogen aangetast. Hij protesteerde tegen de voedseltekorten, het medicijnengebrek en de economische crisis in Venezuela, vertellen zijn ouders.
Ueslei Marcelino/Reuters
Brian Dalati (22) zegt dat hij eind juli voorbij een barricade liep, op weg naar de school waar hij een koksopleiding volgt, toen de politie hem voor een demonstrant aanzag. Ze sloegen hem en schoten met rubberen kogels op allebei zijn benen.
Ueslei Marcelino/Reuters
Manuel Melo (21) werd naar eigen zeggen door een waterkanon van de politie geraakt tijdens protesten in mei. Hij hield daar meerdere interne verwondingen aan over en verloor een van zijn nieren. Hij protesteerde omdat “simpele dingen enorm veel geld kosten en het minimumloon slecht is, net als het land zelf”, zegt hij tegen Reuters. “Er zijn miljoenen redenen om te protesteren.”
Ueslei Marcelino/Reuters
Oscar Antonio Navarrete (18) ligt nog altijd in het ziekenhuis in Caracas sinds hij in mei werd geraakt door een blik traangas. Hij raakte toen bewusteloos en zijn hart stopte enkele minuten met werken. Nu kan hij niet lopen, heeft hij vocht in zijn hersenen en is zijn kortetermijngeheugen aangetast.
Ueslei Marcelino/Reuters