Vissers vast voor poging doodslag op NVWA-inspecteurs

Een inspectieboot van de NVWA raakte verstrikt in de netten van een vissersboot. Volgens de NVWA is er sprake van opzet.

Het model vissersboot (kotter) van de gearresteerde bemanning. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet aangifte van doodslag tegen de vissers aan boord van een kotter. De achtkoppige bemanning zou drie visserij-inspecteurs in de nacht van maandag op dinsdag bewust in gevaar hebben gebracht. Dat meldt persbureau ANP.

Oproepen

Bij een controle op de Noordzee reageerde de bemanning niet op oproepen van de inspecteurs. Toen de inspecteurs de kotter naderden, haalde de schipper de netten op. De rubberen inspectieboot raakte daardoor verstrikt waardoor de boot werd grotendeels onder water werd getrokken. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de bemanning van de vissersboot, een kotter, de inspecteurs moedwillig in de problemen gebracht.

Lees ook: NRC checkt: Er zat sinds 1957 nog nooit zo veel vis in de Noordzee

Bij de controle bleek dat er op de kotter verboden netten aan boord waren waarmee jonge en te kleine vissen kunnen worden gevangen. De NVWA-inspecteurs legden beslag op de netten en de vis, maar de schipper gooide alles op volle zee overboord. Daarop werd de vissersboot naar de haven van Vlissingen gebracht. De acht bemanningsleden werden daar opgepakt.

    • Maartje Geels