Wie heeft de beste strategie in Game of Thrones?

Vox rangschikt de strijders om de Iron Throne op basis van hun politiek-militaire aanpak.

Om het succes van Cersei te verklaren grijpt Vox terug op het klassieke werk van de Pruisische militair-theoreticus Carl von Clausewitz.
Om het succes van Cersei te verklaren grijpt Vox terug op het klassieke werk van de Pruisische militair-theoreticus Carl von Clausewitz. Foto HBO

Eindelijk kwamen in seizoen zeven van Game of Thrones de belangrijkste karakters met elkaar in conflict. Na jaren van afzondering op Essos of beyond the wall kwamen de hoofdrolspelers bijeen om ten strijde te trekken, tegen elkaar en tegen de White Walkers. Het eindspel is in zicht.

Dit artikel bevat spoilers over het zevende seizoen van Game of Thrones.

Lees ook: onze recensie van het zevende seizoen

Nu het seizoen is afgelopen en we weer een jaar moeten wachten is het tijd om de balans op te maken. Wie heeft dit seizoen de Game of Thrones het beste gespeeld?

Daar heeft Vox nu een wetenschappelijk onderbouwd antwoord op. Ze belden met verschillende politicologen om zo een rangschikking te maken van de strategieën van de verschillende karakters. Politieke wetenschappers die zich bezighouden met internationale betrekkingen zijn immers al eeuwenlang bezig met het analyseren van wat er nou voor zorgt dat een machthebber slaagt of faalt. Veel van dit onderzoek heeft, met een beetje fantasie, evenveel betrekking op Westeros als op onze wereld.

Neem Olenna Tyrell, Ellaria Sand en de Greyjoy’s. De drie medestrijders van Daenerys begonnen dit seizoen als leiders van ’s werelds machtigste bondgenootschap. Allen hangen ze eenzelfde politieke strategie aan, die bandwagoning heet: jezelf aansluiten bij de sterkste strijder op het toneel. Vette pech dat ze hun geld hebben ingezet op Dany, en daarmee hun eigen lot bezegelden. Daenerys was niet in staat om meteen krachtig op te reden, en daar gingen haar partners aan onderdoor. Ergo: exit Olenna, exit Ellaria, en de goden (the old and the new) mogen weten waar Yara Greyjoy zich bevindt.

Twitter avatar zackbeauchamp Zack Beauchamp .@dandrezner helped me think through this piece, but I bet he’ll disagree pretty strongly with some of the rankings https://t.co/TiAS2rs09K

Zo worden ook de strategieën van de andere spelers beoordeeld en langs een politiek-militaire meetlat gelegd. Voor nu blijft Cersei de winnaar, dankzij een goede dosis oorlog zoals aangeraden door de Pruisische militair-theoreticus Carl von Clausewitz. Of dat standhoudt, moet volgend seizoen blijken.

    • Charlotte Bouwman