Verdachte dood Savannah vervolgd voor moord

Aanvankelijk werd hem doodslag ten laste gelegd, maar na de vondst van aanvullend bewijs is die verdenking nu aangepast.

De sloot waar het lichaam van Savannah werd gevonden. Foto Remko de Waal/ANP

De zestienjarige jongen die op dit moment vastzit vanwege de dood van het veertienjarige meisje Savannah uit Bunschoten wordt verdacht van moord. Aanvankelijk werd hem doodslag ten laste gelegd, maar na de vondst van aanvullend bewijs is die verdenking nu aangepast. Dat maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend.

Het nieuwe bewijs tegen de verdachte werd gevonden na het doorzoeken van internetverkeer, aldus het OM. De zoektocht naar de telefoon en de portemonnee van Savannah heeft vorige maand niets opgeleverd. De verdachte moet volgende week vrijdag voor het eerst voor de rechter komen. Dan wordt in een pro-formazitting de stand van het onderzoek besproken.

De zwaardere verdenking heeft vermoedelijk geen gevolgen voor de straf die de verdachte kan krijgen. Omdat hij minderjarig is, kan hij tot hooguit een jaar jeugddetentie veroordeeld worden. Daarbij kan ook een PIJ-maatregel opgelegd worden, vergelijkbaar met tbs voor volwassenen.

Vermissing

Savannah raakte begin juni vermist. Drie dagen lang werd er naar haar gezocht, onder anderen door honderden dorpsgenoten en vrijwilligers die de omgeving uitkamden. Kort nadat haar lichaam werd gevonden in een sloot op een industrieterrein werd de verdachte aangehouden. De jongen uit Den Bosch kende Savannah via sociale media.

Na de vondst van Savannah en Romy bezochten we hun dorpen: Twee dorpen in rouw gedompeld

In de zoektocht naar Savannah werd ook het lichaam gevonden van een tweede meisje, de eveneens veertienjarige Romy. Zij werd gevonden in het water aan een afgelegen pad in de gemeente Achterveld, tussen het huis van haar ouders en haar school. Ook Romy bleek om het leven gebracht te zijn. In die zaak wordt een jongen van veertien verdacht. Hij komt op 10 november voor de rechter. Tussen de twee zaken bestaat volgens het OM geen verband.

    • Joost Pijpker
    • Bastiaan Nagtegaal