Recensie

Tom Cruise in dienst van CIA én Pablo Escobar

Actie Het waargebeurde American Made is vaak erg grappig, tot de cynische boodschap doel treft: hoofdrolspeler Barry Seal (Tom Cruise) is vooral een speelbal van Amerika’s grillige geopolitieke belangen in Latijns-Amerika.

Tom Cruise als de charmante avonturier Barry Seal in American Made.
Tom Cruise als de charmante avonturier Barry Seal in American Made.

Als de verveelde luchtvaartpiloot Barry Seal (Tom Cruise) een aanbod krijgt om voor de CIA vluchten te gaan uitvoeren in Latijns-Amerikaanse landen, grijpt hij die kans met beide handen aan. Eerst voert hij verkenningsvluchten uit, waarbij hij de kampen van communistische strijders fotografeert die de VS in kaart willen brengen. Om wat bij te verdienen, is hij niet te beroerd wat drugsvluchten te doen naar Amerika voor het notoire Medellín-kartel uit Colombia, dat werd geleid door Pablo Escobar – zie ook de Netflix-serie Narcos. Voor hij er erg in heeft, raakt Seal betrokken bij allerlei revoluties en contrarevoluties in Colombia en Nicaragua.

Het waargebeurde American Made brengt deze geschiedenis, die plaatsvindt tussen 1978 en 1985 en culmineert in de Iran-Contra-affaire, als een schelmenverhaal, met Seal als charmante avonturier die zich uit allerlei netelige situaties redt. Die rol zit Tom Cruise als gegoten: zijn brede glimlach is in deze context uiterst functioneel. Zolang er maar genoeg geld is voor haar en de kinderen, stelt zijn vrouw geen lastige vragen over zijn werk. Dat het ergens gierend uit de hand loopt, zal weinigen verrassen.

American Made is vaak erg grappig, tot de cynische boodschap doel treft: Seal is vooral een speelbal van Amerika’s grillige geopolitieke belangen in Latijns-Amerika.