Tennis

Drie Nederlanders al uitgeschakeld op de US Open, Sjarapova verrast tegen Halep

Robin Haase verloor in drie sets. Foto Michael Noble/AP

Tennissers Robin Haase, Kiki Bertens en Richèl Hogenkamp zijn op de eerste dag van de US Open direct uitgeschakeld, binnen een tijdsbestek van 3,5 uur. Ze verloren alle drie van een tegenstander die lager op de wereldranglijst staat. Geen van de Nederlanders wist een set te winnen.

Haase was voor het eerst in zijn loopbaan geplaatst op een grand slam (als 32ste), door zijn goede resultaten de laatste weken en doordat veel topspelers moesten afzeggen. Maar Haase kon zijn status niet waarmaken tegen de talentvolle Brit Kyle Edmund, nummer 42 van de wereld. Haase, die zeer gefrustreerd oogde, sloot het duel af met een dubbele fout: 6-3, 7-5 en 6-3.

De als 24ste geplaatste Kiki Bertens verloor verrassend van de Griekse Maria Sakkari, de nummer 95 van de wereld: 6-3 en 6-4. Hogenkamp ging ten onder tegen Arina Rodionova, die speelt onder de Australische vlag. Het werd 7-5 en 7-5. De laatste Nederlandse deelnemer in het enkelspel komt dinsdag in actie. Qualifier Lesley Kerkhove neemt het op tegen de Roemeense Sorana Cirstea.

Partij van de dag was die tussen de Russische Maria Sjarapova en de als tweede geplaatste Roemeense Simona Halep. Sjarapova, die voor het eerst op een grand slam speelt na een dopingschorsing van vijftien maanden, won na een hoogstaand duel: 6-4, 4-6 en 6-3. (NRC)