Sjarapova viert rentree met winst op Halep

De Russin boekte in haar eerste grandslamduel na haar schorsing meteen een knappe overwinning.

Sjarapova na de overwinning op Halep. Foto Robert Deutsch/Reuters

Maria Sjarapova heeft na vijftien maanden afwezigheid op een grandslamtoernooi haar rentree kunnen vieren met een knappe overwinning op Simona Halep. De Roemeense nummer twee van de plaatsingslijst werd in de eerste ronde van de US Open met 6-4, 4-6, 6-3 verslagen.

De 30-jarige Russin werd anderhalf jaar geleden geschorst vanwege het gebruik van meldonium - een middel dat ze jarenlang op doktersadvies gebruikte en bleef gebruiken toen het in 2016 werd verboden. De toernooidirectie van de US Open gunde haar, in tegenstelling tot die van Roland Garros, een wildcard. Deelname aan Wimbledon moest Sjarapova dit jaar aan zich voorbij laten gaan in verband met een blessure die ze in mei tijdens het toernooi van Rome opliep.

Lees ook: Sjarapova is terug, het tennis heeft haar nodig

Met Halep stond voor de voormalige nummer één van de wereld in New York meteen een zware eerste ronde op het programma. Maar van lichamelijke klachten was deze keer niets te merken: in een spannende twee uur en 44 minuten bepaalde Sjarapova het tempo. Toch was haar spel nog wat onstuimig: tegenover 60 winners stonden maar liefst 64 onnodige fouten. Een 4-1 voorsprong in de tweede set werd weggegeven. De klasse van Sjarapova gaf uiteindelijk de doorslag.

Met de overwinning bracht de Russin haar onderlinge resultaat tegen Halep op 7-0. De US Open heeft er een kanshebber bij, zoveel is duidelijk. Sjarapova, die wordt gecoacht door Nederlander Sven Groeneveld, won het toernooi in 2005.

    • Etienne Verschuren