Kwart van de woningen verkocht boven vraagprijs

Ook buiten Amsterdam ontvingen verkopers geregeld meer dan ze voor hun huis vroegen.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Van elke vier huizen die vorig kwartaal te koop stonden, werd er één boven de vraagprijs verkocht. Die conclusie trekt technologiebedrijf Calcasa, dat zich bezighoudt met de waardebepaling van onroerend goed, dinsdag in een nieuw rapport over de woningmarkt. Zelfs op het hoogste punt van voor de crisis werd niet zo vaak overboden.

28 procent van de woningen die in het tweede kwartaal werden verkocht, gingen weg voor meer dan de vraagprijs, zo becijfert het bureau. Sinds Calcasa in 2002 begon met onderzoek naar de waarde van onroerend goed lag dat percentage nog nooit zo hoog. Vlak voor de crisis in 2008, nog steeds het hoogste niveau ooit, werd slechts 9 procent van de huizen boven de vraagprijs verkocht.

Zeker in de Randstad is het meer regel dan uitzondering om meer op een huis te bieden dan de eigenaar ervoor vraagt. In Amsterdam ging vorig kwartaal bijvoorbeeld 79 procent van de woningen weg voor een bedrag boven de vraagprijs. Anderhalf jaar geleden was dat nog ongeveer 40 procent.

Oververhitting in alle steden

Toch is het niet alleen de hoofdstad waar de krapte op de huizenmarkt kopers dwingt om boven de vraagprijs te bieden. In Utrecht werd bijna tweederde van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Ook in verschillende andere steden, zoals Groningen, Almere, Haarlem en Zaanstad, is dat ruim 50 procent.

Makelaarsvereniging NVM toonde zich onlangs bezorgd: ‘implosie’ woningmarkt dreigt

De hoge prijzen waarvoor woningen worden verkocht verspreiden zich volgens Calcasa als een “olievlek” over het land. Zelfs in kleinere gemeenten rondom de steden wordt bieden boven de vraagprijs volgens Calcasa steeds gebruikelijker. Hoeveel er gemiddeld boven de vraagprijs werd geboden, kon het bedrijf niet becijferen.

Een van de oorzaken van de oververhitting van de huizenmarkt is het geringe aanbod. Eind juni stonden door het hele land nog zo’n 152.000 woningen te koop en dat aantal daalt volgens Calcasa alleen maar verder. Tegelijkertijd neemt het aantal verkopen in rap tempo toe. Vorig kwartaal wisselden 276.000 huizen van eigenaar, ruim 20 procent meer dan vorig jaar.

    • Joost Pijpker